Duncan Laurence heeft zich geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival met zijn lied Arcade. De finale is zaterdag in Israël. Hij wist in de Expo Tel Aviv genoeg punten te verzamelen voor een plek in de eindronde.

Naast Nederland kwalificeerden Noord-Macedonië, Albanië, Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Malta zich donderdag voor de finale.

De tweede voorronde, waar achttien landen aan meededen, had een sterker deelnemersveld dan de eerste op dinsdag. Duncan was als zestiende aan de beurt om punten te verzamelen bij de televoters. De jury’s van de deelnemende landen hadden woensdagavond al hun punten uitgedeeld tijdens de generale repetitie. Beide telden voor 50 procent mee.

“Ik was zo nerveus. Ik ben zo blij”, zo luidden zijn eerste woorden tegenover de wereldpers.

Ondanks de blije gezichten bij het team van Duncan gaat de finaleplaats niet gevierd worden. Vrijdag moet het Nederlandse kamp weer vroeg op omdat ‘s ochtends al de vlaggenceremonie wordt gerepeteerd. Vrijdagmiddag volgt een eerste doorloop van de finale.

“Ik denk dat ik lekker m’n bed in duik, want ik ben hartstikke moe”, aldus Laurence. “Dus ik ga lekker slapen en morgen weer lekker repeteren!”

Bekijk het optreden van Duncan Laurence hieronder terug:

Lees ook op Business Insider

Zaterdag staan 26 landen in de finale. De zogenoemde ‘big five’, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Frankrijk, waren samen met gastland Israël al verzekerd van een plek in de eindstrijd.

Laurence komt in de finale als twaalfde het podium op. Hij zit in een blokje tussen Cyprus en Griekenland. Malta, dat donderdag als laatste land doorging naar de finale, opent het bal. Naast Nederland zitten in de eerste helft ook Duncans concurrenten voor de eindzege Rusland en Zweden die respectievelijk als vijfde en negende het podium op moeten.

Volgens Oddschecker, een vergelijker van wedkansen van bookmakers, heeft Laurence 52 procent kans om zaterdag te winnen. Australië komt uit op 14 procent, en Zweden en Zwitserland op 7 procent.

Lees meer over het Eurovisie Songfestival: