Als het aan minister Stef Blok voor Wonen ligt, komen er duizenden huurwoningen bij voor starters op de woningmarkt die te veel verdienen voor een sociale woning, maar te weinig voor een koopwoning.

Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. In beide regio’s is een groot tekort aan dit type huurhuizen voor de middeninkomens. Deze schaarste leidt tot enorm hoge huren en bemoeilijkt de doorstroming op de woningmarkt.

Utrecht en Amsterdam mogen meer punten gaan tellen voor de nieuw te bouwen huurwoningen tot 40 vierkante meter op gewilde locaties. Hierdoor komen ze dan boven de sociale huurgrens uit en wordt het aantrekkelijk voor beleggers om erin te investeren, aldus Blok.

Het gaat om kleine huurwoningen met een huurprijs van tussen de 800 en 900 euro per maand. Minister Blok van Wonen mikt hiermee op singles of stellen die net een eerste baan hebben en in de buurt van het centrum van een stad willen wonen.

Probleem voor deze groep is dat ze vaak te veel verdienen voor een sociale huurwoningen, maar op de markt voor koopwoningen geen betaalbare huizen kunnen vinden.

Huren in vrije sector

Blok wil de bouw van goedkope huurwoningen voor de vrije sector stimuleren met een puntensysteem. Voor kleinere woningen van 40 vierkante meter mogen hogere punten worden gerekend, zodat ze boven de sociale huurgrens van 710 euro per maand uitkomen.

De Woonbond is niet te spreken over het plan. ,,Blok toont zich hier opnieuw een vriend van de verhuurders in plaats van de huurders", aldus directeur Ronald Paping. ,,Het kenmerk van het woningwaarderingsstelsel is juist dat huurders beschermd worden tegen te hoge huurprijzen. Daar wordt nu van afgestapt zodat verhuurders woningen duurder kunnen gaan verhuren."

In plaats van het makkelijker te maken om huurwoningen nog duurder te verhuren, zou Blok juist de enorme huurprijzen in de vrije sector aan banden moeten leggen, bijvoorbeeld door een apart puntensysteem voor huurwoningen boven de sociale huurgrens, aldus de bond.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl