Volgens een overeenkomst tussen Berlijn en Washington mag de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland niet worden gebruikt in het geval van een nieuwe “escalatie” in Oekraïne, zei de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag.

“In het geval van verdere escalatie zal deze gasleiding niet in gebruik kunnen worden genomen”, vertelde Baerbock aan de Duitse televisiezender ZDF. Ze deed haar uitspraken vlak na de G7-bijeenkomst van het weekend over spanningen met Rusland, en voorafgaand aan een vergadering met haar Europese ambtgenoten op maandag.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz had zich eerder op zondag tijdens een bezoek aan Polen ook uitgelaten over het controversiële Nord Stream 2-project, een pijplijn die gas direct van Rusland naar Duitsland zal leveren.

Volgens de VS zal de gaspijpleiding de Europese afhankelijkheid van Russisch gas vergroten. Dat zou Rusland in staat stellen politieke druk uit te oefenen op kwetsbare Oost- en Midden-Europese landen, waaronder Oekraïne.

Scholz zei toen dat Duitsland zich ondanks de Amerikaanse kritiek zal blijven inzetten voor Oekraïne als doorvoerroute voor gas naar Europa. "We blijven ons verantwoordelijk voelen om ervoor te zorgen dat de Oekraïense activiteiten in de doorvoer van gas succesvol blijven", zei Scholz.

De uitlatingen van Baerbock vlak na de G7 duiden er echter op dat Duitsland die positie zal herzien mocht bijvoorbeeld Rusland besluiten zijn conflict met Oekraïne militair te escaleren.

Gasprijs schiet omhoog

De gasprijs is maandag met 10 procent gestegen nadat Duitsland dreigde gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt.

Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen. Rusland laat wel weten dat de uitbater van de pijplijn er alles aan doet om aan de eisen die Duitsland eerder al stelde voor het verkrijgen van een vergunning te voldoen.

De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg naar 116,39 euro. Dat is de hoogste prijs sinds in oktober een piek van meer dan 162 euro werd bereikt. In Duitsland steeg de prijs voor een megawattuur gas ook met bijna 10 procent tot 205 euro. De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa en er minder stroom wordt opgewekt met windenergie omdat het minder hard waaide de afgelopen tijd.

Verder werd de vrees voor gastekorten aangewakkerd omdat Belarus dreigt de doorvoer van gas vanuit Rusland te staken als Europa nog meer sancties oplegt. Het Kremlin reageerde daarop door te zeggen te hopen dat niets Rusland in de weg zal staan om aan zijn contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.

De prijs voor energie is de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt onder meer door minder goed gevulde gasvoorraden in Europa, maar ook doordat Nederland minder gas levert. Daarnaast is er ook meer vraag naar gas vanuit Azië, dat deels van kolen af is gestapt.

LEES OOK: Is de Russische Nord Stream 2-gaspijplijn de oplossing voor of de oorzaak van de hoge energieprijzen?