Duitsland zal volgend jaar en ook vanaf 2026 niet in staat zijn om de zogeheten NAVO-norm te halen en tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen te besteden aan defensie, concludeert een prognose van het Duitse Economisch Instituut (IW) waarover de Rheinische Post bericht.

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten streven om 2 procent aan de krijgsmacht uit te geven. Bondskanselier Olaf Scholz bevestigde dat streven kort nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel en kondigde de oprichting aan van een speciaal fonds ter waarde van 100 miljard euro om het doel te helpen bereiken

Maar problemen in het aanbestedingsproces en stroperige bureaucratie zouden het doel onmogelijk maken, becijfert het economisch onderzoeksinstituut IW. De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht leek dat onlangs te onderkennen door de doelstelling te herzien tot 2 procent van het bbp “gemiddeld in de komende vijf jaar”. Dit tot de verontwaardiging van Duitse bondgenoten die al langer klagen dat Berlijn zijn verantwoordelijkheden niet neemt.

“De doelstelling van 2 procent verschuift naar de verre toekomst ondanks de 100 miljard euro aan speciale fondsen, en zelfs noodzakelijke aankopen op korte termijn vorderen maar niet”, citeert de Rheinische Post uit de studie van IW. Het reguliere defensiebudget – het speciale fonds niet meegerekend – zou met minstens 5 procent per jaar moeten worden opgeschroefd als Duitsland de doelstelling van 2 procent wil halen, aldus het instituut.

Volgens schattingen van de NAVO bedragen de Duitse defensie-uitgaven dit jaar ongeveer 1,4 procent van het bbp, tegenover 1,9 procent in Frankrijk, 2,1 procent in Groot-Brittannië en 3,5 procent in de VS. In Nederland wordt de NAVO-norm gehaald in 2024 en 2025. Toch voelt een meerderheid in de Tweede Kamer er niets voor om de norm wettelijk vast te leggen.

LEES OOK: De NAVO zonder de VS: Hoe sterk is Europa versus Rusland? – ‘Als China Taiwan binnenvalt, staat Europa er alleen voor tegen Moskou’