Duitsland, Frankrijk en Italië roepen Brussel op om met strengere regels te komen zodat een eind kan worden gemaakt aan belastingvoordelen voor bedrijven.

Als het aan de drie grootste economieën van Europa ligt, worden de regels eind 2015 ingevoerd, zo meldt de Britse krant Financial Times op basis van een brief van de ministers van Financiën van die landen aan eurocommissaris Pierre Moscovici.

Het is de grootmachten vooral een doorn in het oog dat bedrijven, door een gebrek aan geharmoniseerde regels, geld kunnen overhevelen naar het land met het vriendelijkste belastingklimaat. Het debat over belastingontwijking door multinationals raakt vooral kleinere EU-landen zoals Luxemburg, Ierland, maar ook Nederland.

De kersverse president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, lag de afgelopen weken onder vuur omdat hij als premier van Luxemburg meer dan 340 bedrijven belastingvoordelen bood.

Belastingdeals: ook Nederland onder druk

Ook in Nederland zijn veel brievenbusfirma’s gevestigd die grote bedrijven gebruiken om te profiteren van de relatief lage belastingdruk.

Grote multinationals zoeken overal in de wereld naar manieren om hun belastingdruk te verlagen. Nederland is aantrekkelijk omdat het winsten uit het buitenland niet nogmaals belast en en geen bronbelasting heft over rente en royalty’s.

De Rekenkamer waarschuwde begin november dat landen internationaal met elkaar concurreren op de belastingtarieven voor bedrijven en dat dat leidt tot een steeds lagere winstbelasting voor de grote bedrijven. Niet alleen het mkb in westerse landen, maar ook ontwikkelingslanden lijden daaronder.

Dergelijke onbedoelde effecten van belastingontwijking kunnen alleen in internationaal verband worden tegengegaan. De Rekenkamer beveelt dan ook aan om daar in het verband van internationale organisaties als de OESO, de G20, de EU of de VN maatregelen tegen te nemen en transparant te zijn.

Tweede Kamer verdeeld

Volgens de Rekenkamer zou de staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer elk jaar een overzicht moeten sturen van het gebruik van het Nederlandse vestigingsklimaat voor grote bedrijven en de geldstromen die daarmee gemoeid zijn.

De Tweede Kamer is verdeeld over de interpretatie van rapporten over belastingontwijking. Volgens GroenLinks en de SP toont een rapport van de Algemene Rekenkamer aan dat Nederland een belastingparadijs is. De VVD ontkent dat ten stelligste.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl