Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei iets verbeterd na de enorme terugval van april.

Toch ziet het ernaar uit dat de Duitse economie flink wat tijd nodig zal hebben om over de klap van de coronacrisis heen te komen.

Een V-vormige recessie, waarbij het herstel ongeveer even snel gaat als de terugval, zit er voorlopig niet in.

Met het versoepelen van de lockdownmaatregelen in diverse Europese landen, speuren economen en beleggers naar aanwijzingen die iets zeggen over de diepte van de coronacrisis en de snelheid waarmee de economie van landen kan herstellen.

Het meest optimistische scenario is dat van de V-recessie, waarbij het herstel van de economie in 2021 zo sterk is, dat de economische klap van dit jaar grotendeels wordt uitgewist.

Voor Duitsland ziet er vooralsnog niet uit dat dit gaat gebeuren, zegt econoom Carsten Brzeski van ING in een reactie op een maandag gepubliceerde indicator voor vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie.

Duitsland herstelt langzaam van coronadreun

 Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in mei iets hersteld volgens het vooraanstaande onderzoeksinstituut Ifo. In april bereikte het ondernemersvertrouwen een absoluut dieptepunt.

Lees ook op Business Insider

De vertrouwensindex van Ifo kwam voor mei uit op een stand van 79,5 tegen een herziene score van 74,2 in april. Dat was nog iets lager dan de 74,3 die eerder was gemeld.

“Het sentiment onder Duitse ondernemers is iets hersteld na een aantal catastrofale maanden”, vatte Ifo-president Clemens Fuest de cijfers samen. Desondanks zijn volgens Fuest “veel bedrijven nog pessimistisch gestemd.” Het voorzichtig afbouwen van de coronamaatregelen “biedt wat hoop.”

De grafiek van het ondernemersvertrouwen ziet er als volgt uit.

Econoom Brzeski waarschuwt dat het patroon misschien een beetje op een V lijkt, maar zeker geen V-vormige recessie is. “Het dieptepunt is voorbij, maar het nog altijd zeer lage absolute niveau van de ifo-index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de groei in de komende periode beperkt, maakt duidelijk dat dit geen V is.”

Volgens Brezski duurt het zeker tot 2022 voordat de Duitse economie kan terugkeren naar het niveau van voor de coronacrisis.

Dit stemt redelijk overeen met recente prognoses van de Europese Commissie voor de economische groei in Europese landen.

Zo voorziet de Europese Commissie dit jaar voor Duitsland een economische krimp van 6,5 procent en in 2021 een herstel van 5,9 procent; voor Nederland gaat het om respectievelijk 6,8 procent krimp dit jaar en 5 procent groei in 2021.

Ofwel: het herstel van volgend jaar is naar verwachting niet sterk genoeg om in 2021 al terug te keren naar het niveau van voor de coronacrisis.

Zuid-Europese landen als Italië en Spanje worden naar verwachting het zwaarst getroffen. Voor Italië gaat de Europese Commissie uit van 9,5 procent krimp dit jaar en 6,5 procent groei in 2021.

LEES OOK: Krijgen we een coronadepressie? Gelukkig leven we niet in de jaren 1930