• Op de groothandelsmarkt zijn stroomprijzen in Duitsland dinsdag gestegen tot nieuwe recordniveaus.
  • Duitsland gaat extra aardgas inslaan voor elektriciteitscentrales die gestookt worden op gas.
  • De Duitse regering is in gesprek met Quatar over de levering van vloeibaar aardgas per schip, dat weer omgezet kan worden in gewoon aardgas.
  • Lees meer: Duits gezin is jaarlijks zo’n €500 kwijt aan nieuwe gasheffing

De Duitse stroomprijs voor levering over één jaar is dinsdag op groothandelsmarkten voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uitgekomen. In twaalf maanden tijd zijn stroomprijzen in Duitsland met een factor zes gestegen.

Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals. Vloeibaar aardgas kan per schip worden aangevoerd vanuit landen in onder meer het Midden-Oosten en vervolgens worden omgezet in regulier aardgas dat als energiebron kan dienen bij de opwekking van stroom.

De stijging van de stroomprijs in Duitsland heeft mede te maken met het uitvallen van verschillende Franse kerncentrales die ook stroom leveren voor de Europese markt. Ook de lage waterstand draagt hieraan bij, doordat waterkrachtcentrales minder stroom kunnen leveren.

In heel Europa is stroom duur door de hoge prijs van aardgas dat gebruikt wordt voor gasgestookte elektriciteitscentrales.

Wat hierbij ook een rol speelt is het laagstaande water in rivieren: dat belemmert het vervoer van alternatieve brandstoffen als kolen die gebruikt worden voor elektriciteitscentrales die op kolen worden gestookt.

Dinsdag sloot de Duitse overheid een deal met energiebedrijven voor de import van vloeibaar gas via twee nieuwe drijvende terminals, in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. Die zullen respectievelijk aan het eind van het jaar en in de winter operationeel zijn.

Vloeibaar gas, ook wel bekend als lng, helpt Europese landen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Door gasopslagen daarmee te vullen, bereiden landen zich voor op de winter. De Duitse regering is in gesprek met Qatar over de levering van lng.

LEES OOK: Gasprijs blijft torenhoog: lage waterstand zorgt voor krapte bij aanvoer kolen