• Duitse bevolking betaalt met een nieuwe gasheffing mee aan de hogere kosten voor energiemaatschappijen.
  • De gasprijsheffing gaat een gemiddeld Duits gezin van vier personen jaarlijks zo’n 500 euro kosten.
  • Bondskanselier Scholz belooft een belastingverlaging om mensen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen te helpen.
  • Lees ook: Gasprijs blijft torenhoog: lage waterstand zorgt voor krapte bij aanvoer kolen 

De Duitse gasprijsheffing, die de hoge kosten voor de vervanging van Russisch gas moet opvangen, gaat een gemiddeld gezin van vier personen jaarlijks zo’n 500 euro kosten. De Duitse overheid wil namelijk ruim 2 eurocent per kilowattuur gaan heffen.

Dat meldt Trading Hub Europe, de koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor de Duitse gasmarkt. Duitsland voert vanaf oktober een extra heffing op gasgebruik in voor huishoudens. Zij vangen zo een deel op van de hogere kosten die grote energieleveranciers maken door het afknijpen van de gastoevoer uit Rusland. Ook moet de heffing huishoudens aanzetten tot extra besparingen.

Rusland levert via de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland nog maar 20 procent van de maximale hoeveelheid gas. Duur of schaars gas kan voor grote economische problemen zorgen. Zo moest het Duitse energieconcern Uniper al door de overheid worden gered nadat het in financiële problemen was gekomen. Door de heffing betaalt de bevolking mee aan de hogere kosten voor energiemaatschappijen.

De vijfhonderd euro gasprijsheffing komt voor veel Duitsers bovenop een toch al hoge gasrekening. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlaging, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. “Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten”, zei Scholz vorige week.

Lees ook: Duitsers moeten meer gas besparen dan andere Europeanen