• Speciaalchemiebedrijf DSM profiteerde bij het slot van 2020 van de aantrekkende vraag vanuit de auto-industrie.
  • Voor 2021 ziet DSM verdere verbetering en een groei van het operationele bedrijfsresultaat met 10 procent.
  • Het bedrijf rondt in de eerste helft van dit jaar ook de verkoop van een groot deel van de materialentak af om de focus sterker op voedingsingrediënten te leggen.

Speciaalchemieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal een stuk minder last gehad van de coronacrisis dan in voorgaande kwartalen. De materialentak groeide weer doordat de vraag uit de auto-industrie sterk herstel liet zien.

Bij de verkopen van voedingsingrediënten was in de afgelopen periode sprake van tegenwind door negatieve wisselkoerseffecten.

De omzet van de materialentak van DSM steeg met 2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het derde kwartaal was nog sprake van een daling van 17 procent.

Bij de grotere divisie Nutrition werd 10 procent meer verkocht, maar daar was een sprake van een duidelijk effect van valutakoersen. De totale omzet uit activiteiten die langer dan een jaar in bedrijf zijn, groeide in het vierde kwartaal op jaarbasis met 8 procent naar bijna 2,1 miljard euro.

De nettowinst kwam uit op 55 miljoen euro, een daling van 56 procent.

Globaal genomen had het coronavirus afgelopen jaar een licht negatief effect op de omzet van DSM. De materialentak zag de verkoop flink teruglopen in het tweede en derde kwartaal. Voeding zag over het algemeen een licht positief effect op de verkoop.

De vraag naar producten die het immuunsysteem van het lichaam versterken nam volgens DSM sterk toe. Over heel coronajaar 2020 boekte DSM een winst van 508 miljoen euro, 34 procent lager dan in 2019. De omzet steeg op jaarbasis met 1 procent naar 8,1 miljard euro.

In 2021 verwacht DSM dat de genormaliseerde winst voor aftrek van onder meer afschrijvingen (adjusted ebitda) met wel 10 procent kan stijgen, mede door het herstel van de materialentak. Ook bij de verkoop van voedingsingrediënten ziet het bedrijf ruimte voor groei.

DSM houdt het voorgestelde dividend voor 2020 gelijk aan dat van het voorgaande jaar op 2,40 euro per aandeel.

DSM doet groot deel materialetak van de hand

Afgelopen september maakt DSM bekend een groot deel van zijn divisie die materialen aan de industrie levert van de hand te zullen doen. De Duitse branchegenoot Covestro neemt de onderdelen over in een deal ter waarde van 1,6 miljard euro. Die wordt in de eerste helft van dit jaar afgerond.

De bedrijfsonderdelen die het Heerlense concern verkoopt, maken onder andere bestanddelen voor verf en coatings voor auto's. Ook gaan DSM-materialen voor 3D-printen over in Duitse handen. In 2019 waren deze activiteiten goed voor een omzet van iets meer dan 1 miljard euro. De ongeveer 1.850 medewerkers van deze afdelingen, van wie er 700 werkzaam zijn in Nederland, gaan mee over naar Covestro.

Na de verkoop wil DSM zich meer richten op het leveren van ingrediënten voor voeding en middelen voor de gezondheid. Zo levert het bedrijf vitamines aan tal van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook supplementen voor veevoer.

DSM houdt nog wel zijn onderdelen voor beschermingsmaterialen, die bijvoorbeeld worden verwerkt in helmen en kogelwerende vesten. Daarnaast blijft DSM specialistische materialen voor onder andere elektronica en de bouw produceren.

LEES OOK: Met dit nieuwe voedingssupplement van DSM stoten koeien tot 40% minder van het broeikasgas methaan uit