DSM gaat FrieslandCampina een speciale toevoeging voor veevoer leveren die de methaanuitstoot met gemiddeld 30 procent verlaagd. Het gaat om een grootschalige pilot waaraan ongeveer 200 melkveebedrijven mee moeten gaan doen.

De Nederlandse voerleverancier Agrifirm zal het additief aan de deelnemende boeren leveren. Het middel Bovaer werd eerder dit jaar door de EU goedgekeurd voor gebruik.

Methaan is een krachtig broeikasgas: 1 kilo heeft hetzelfde effect als 28 kilo koolstofdioxide (CO2). Koeien maken het aan tijdens hun spijsvertering. Ze stoten vooral methaan uit door uit te ademen en te boeren.

Bijdrage aan klimaatdoelen

Volgens topman Hein Schumacher van FrieslandCampina is beperking van de broeikasgasuitstoot van koeien een van de routes om het klimaatdoel te halen. Hij is blij dat de aangesloten veehouders als eerste een “waardevolle praktijkervaring” met het middel mogen opdoen. Agrifirm zal het voedingssupplement aan de deelnemende boeren leveren.

DSM zei eerder grote kansen te zien voor Bovaer. Het bedrijf maakt ingrediënten voor voedingsmiddelen en supplementen en sloot eerder al een deal met het grote Braziliaanse vleesconcern JBS voor de levering van het middel. Om genoeg van het middel te kunnen produceren is DSM bezig met de ontwikkeling van een fabriek in Schotland.

Volgens DSM hoeft slechts een kwart theelepel Bovaer per dag per koe in het voer te worden gemengd om de methaanuitstoot met gemiddeld 30 procent omlaag te krijgen. Het voeradditief draagt direct bij aan een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van vlees-, melk- en zuivelproducten, aldus DSM. Het bedrijf heeft tien jaar aan Bovaer gewerkt. Eerder werd het middel al voor gebruik goedgekeurd in Brazilië en Chili.

LEES OOK: DSM gaat zich helemaal op voeding en gezondheid richten