Doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten hebben de omzet sterk zien groeien in het eerste kwartaal vergeleken met een jaar eerder.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Winkels in doe-het-zelfartikelen zagen de inkomsten met 5,5 procent stijgen, bij bouwmarkten lag de omzetgroei om 5,6 procent. Sinds het vierde kwartaal van 2006, ver voor het losbarsten van de kredietcrisis, was de groei van de omzet in deze branche niet zo hoog.

Volgens het CBS presteren deze branches beter, omdat de woningverkopen licht aantrekken. In het eerste kwartaal zijn er 25 procent meer woningen van eigenaar gewisseld dan in de eerste drie maanden van 2013.

2

De gehele detailhandel behaalde in het eerste kwartaal 0,3 procent minder omzet. Dat is de kleinste omzetkrimp van de afgelopen twee jaar.

Het lichte herstel kwam vooral door hogere verkopen bij de non-foodwinkels. Die lieten voor het eerst in 3 jaar tijd een groei zien, ondanks een lichte daling van de prijzen.

Verkopers van voedings- en genotmiddelen zetten 0,6 procent minder om in het eerste kwartaal. Dat kwam doordat de belangrijke week voor Pasen dit jaar in april viel en vorig jaar in maart. Ook waren er in maart minder dagen waarop de winkels open waren. Gecorrigeerd voor die factoren was de omzet juist iets hoger dan een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

Toegenomen lastendruk

“Positief is dat de vrije val van de detailhandel tot een einde is gekomen”, zei directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland in een reactie op de cijfers. Met name de verbetering in de doe-het-zelfbranche noemde hij “bemoedigend”.

De branchevereniging blijft de overheid oproepen iets aan de toegenomen lastendruk te doen. “Het kabinet kan juist nu onze branche een duwtje in de juiste richting geven door de accijnsverhogingen terug te draaien”, zei Van Golberdinge. Te verwachten meevallers op de rijksbegroting volgend jaar bieden daarvoor ruimte, aldus de directeur.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl