Of het nu gaat om welk merk je moet bestellen of simpelweg het verschil tussen whisky en whiskey, bij het genieten van een goed glas ‘scotch’ of ‘bourbon’ komt een hoop kijken.

Business Insider sprak met ‘Whisky Master’ Ewan Gunn van drankenfabrikant Diageo, dat onder meer Johnnie Walker produceert, over de fouten die mensen maken als ze whisky drinken en wat daaraan te doen.

Kies op smaak niet op leeftijd

“Als mensen whisky kopen dan zijn ze soms geobsedeerd door de leeftijd van een fles, terwijl je naar mijn mening moet kopen op basis van smaak”, zegt Gunn.

“Mensen hebben het idee dat ouder altijd beter is, maar dat is niet altijd het geval”, legt hij uit. “We hebben een aantal geweldige whisky’s die zijn gebaseerd op smaak en stijl. Je koopt een Scotch whisky om op te drinken, niet om naar het etiket te kijken.”

Negeer de “regels” die je denkt te kennen

“Mensen hebben vaak van die regels waaraan ze denken zich te moeten houden bij het genieten van een goed glas whisky”, zegt Gunn. “Zoals dat je nooit water zou moeten toevoegen, het nooit zou moeten drinken met ijs of als mixdrankje en dat het een mannendrankje is – allemaal onzin!”

“Ik zou me zeker niet druk maken om al die regels. De mensen die whisky maken, doen dat zodat jij er van kan genieten en het maakt dan niet uit hoe.”

Gunn zegt dat er zelfs eeuwen geleden al mensen waren die whisky dronken in cocktails met kruiden en specerijen. “Je ziet scotch meer en meer opduiken in cocktails”.

Lees ook op Business Insider

Voor Gunn is het beste begin van het weekend een Johnnie Walker met ginger ale. “Een heerlijk drankje, makkelijk om te maken en het smaakt geweldig.”

Drink niet alleen na het eten

“Tijdens vrije dagen eten mensen vaak veel en lekker en steeds vaker wordt dat gecombineerd met whisky”, zegt Gunn. Veel mensen drinken alleen na het eten,of hebben ten onrechte het idee dat whisky alleen goed samengaat met zware schotels, maar er is heel wat voedsel waarmee het zich goed laat combineren.

“Talisker met oesters is ongelooflijk net als Lagavulin met blauwe kaas”, zegt hij. En een andere echte aanrader is Haig Club met crème brûlée.

1092623_Clubman and Cola pour_original

Foto: Diageo