Donald Trump is geen uitgesproken diplomaat. Nog voor het aantreden van de vastgoedmiljardair als nieuwe president van de Verenigde Staten, valt die conclusie vrij eenvoudig te trekken.

Afgelopen weekend baarde Trump opzien bij drie gevoelige dossiers.

1) Trap naar China in dossier Taiwan

Als er één ding is waar je China mee op de kast kan krijgen, is het de status van Taiwan. De communistische regering claimt nog altijd dat Taiwan eigenlijk deel is van het ene China. Hoewel Taiwan de facto als onafhankelijke staat fungeert, hebben de VS zich altijd behoedzaam uitgelaten over de status van Taiwan.

Zo niet Trump: “Ik weet niet waarom we ons zouden moeten houden aan een één-Chinabeleid, tenzij we een deal sluiten met China die ook betrekking heeft op andere zaken, zoals handel”, zei Trump in een interview met Fox News Sunday.

Ofwel: Trump wil Taiwan gebruiken als breekijzer om zijn ongenoegen over de China’s handelspositie vorm te geven. In de optiek van Trump overspoelt China de VS te makkelijk met goedkope producten en kaapt het Amerikaanse industriële banen weg.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde bezorgd. Een woordvoerder benadrukte dat het één-Chinabeleid de basis is voor de relatie tussen Washington en Beijing. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopten ze aan met de Volksrepubliek China.

2) CIA waarschuwt voor Russische hackers

Afgelopen weekend meldde The Washington Post dat de inlichtingendienst CIA heeft geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan een zege te helpen, en niet alleen om het geloof in het verkiezingsproces te ondermijnen.

Amerikaanse inlichtingendiensten zouden op het spoor zijn gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Deze personen zouden bij de diensten bekendstaan als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

De krant baseert zich op bronnen die afgelopen week op een bijeenkomst waren waar enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren door de CIA op de hoogte werden gebracht van de Russische bemoeienis.

"Het is belachelijk. Het is een excuus. Ik geloof er niets van.’’ Zo reageerde de aankomende Amerikaanse president Donald Trump zondag in een interview met Fox News op de conclusie van het CIA-rapport dat Rusland hackers heeft ingeschakeld om Trump aan een verkiezingsoverwinning te helpen.

Trump verdenkt de Democraten ervan het rapport te hebben uitgegeven en gelooft niet dat de CIA achter het rapport zat.

Maar zowel Democratische als Republikeinse parlementsleden willen een grondig onderzoek naar de conclusie van het rapport. In een gezamenlijke verklaring noemen Republikeinse en Democratische senatoren een Russische bemoeienis in de Amerikaanse verkiezingen ,,alarmerend''.

3) Oliebaas en Poetin-vriend als minister van Buitenlandse Zaken

Derde opvallende zaak: Trump zou overwegen Rex Tillerson, de baas van de oliemaatschappij ExxonMobil die een hechte zakelijke relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin, voort te dragen als minister van Buitenlandse Zaken.

Dit meldde NBC News zaterdag op basis van twee bronnen bij het overgangsteam van de aankomende Amerikaanse president.

NBC tekende erbij aan dat bij Trump niets vaststaat, totdat hij het zelf bekendmaakt. Maar de Republikein had zaterdag een meer dan twee uur durend gesprek met Tillerson in de Trump Tower in New York.

Twee belangrijke adviseurs van Trump, chef-strateeg Stephen Bannon en schoonzoon Jared Kushner, hielden hem volgens de New York Times voor dat de Tillerson van een "ander kaliber'' is dan de andere opties, zoals Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat van 2012, of Bob Corker, de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat.

Als onderhandelaar bij oliedeals heeft Tillerson ruime diplomatieke ervaring, maar juist Tillerson's nauwe banden met Poetin kunnen ook voor problemen zorgen. De Republikeinse senator Marco Rubio maakte dit weekend al een kritische opmerking via Twitter.