De onrust in verschillende opkomende landen drukt het economisch herstel in de eurozone. De Europese Centrale Bank is daarom bereid om het steunprogramma uit te breiden, mocht dat noodzakelijk blijken.

De Europese Centrale Bank (ECB) is een stukje somberder over de vooruitzichten voor de eurozone. De verwachtingen voor de economische groei zijn enkele tienden procentpunten teruggeschroefd, tot 1,4 procent voor dit jaar (was 1,5 procent), 1,7 procent in 2016 (was 1,9 procent) en 1,8 procent in 2017 (was 2,0 procent).

Ook de inflatie blijft op de korte termijn laag, zei ECB-president Mario Draghi donderdag tijdens een toelichting op het rentebesluit. Volgens de jongste cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone in augustus 0,2 procent. Dat is ver verwijderd van de officiële doelstelling van de ECB om de inflatie rond de 2 procent te krijgen.

Draghi sloot niet uit dat de inflatie de komende maanden onder het nulpunt duikt, maar hij weigerde te spreken van deflatie, een langere periode met prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie. De lage inflatie is vrijwel geheel te wijten aan de sterk gedaalde olieprijs, aldus de ECB-president.

Groeivertaging in China

De ramingen voor economische groei zijn naar beneden bijgesteld, omdat de ECB extra risico's ziet in opkomende markten. Daarmee doelt de centrale bank onder meer op de groeivertraging in China, waardoor de effectenbeurzen wereldwijd onder druk zijn komen te staan.

De ECB staat klaar om de geldkraan verder op te draaien, mocht de onrust in opkomende landen het herstel van de Europese economie bemoeilijken. Sinds afgelopen maart pompt de ECB elke maand zo’n 60 miljard euro aan verse euro’s in het financiële systeem door staatsobligaties en ander schuldpapier op te kopen in de markt. Dit heeft een drukkend effect op rentetarieven. Lenen wordt zodoende goedkoper.

Door lenen goedkoop te maken hoopt de centrale bank investeringen van bedrijven en uitgaven van consumenten te stimuleren. Als de economie van de eurozone daardoor een impuls krijgt, zouden prijzen weer wat harder moeten stijgen dan het huidige gemiddelde van 0,2 procent.

Drie opties

Draghi gaf aan nu nog niet te sleutelen aan het huidige opkoopprogramma, maar hij noemde drie mogelijkheden om de steun uit te breiden. Zo kan de ECB besluiten om langer door te gaan met het opkopen van staatsobligaties; het huidige programma loopt in september 2016 af.

Ook kan de ECB beslissen om voor meer dan de huidige 60 miljard euro aan publiek en privaat schuldpapier op te kopen. Als laatste optie noemde Draghi het opkopen van meer soorten obligaties.

De ECB nam donderdag alvast een klein voorschot op het verder opendraaien van de geldkraan door de bandbreedte van het opkoopprogramma te vergroten. Waar de centrale bank eerder maximaal 25 procent van een lening kon opkopen, is dat nu verhoogd naar 33 procent.

Beurzen schieten omhoog

Beleggers reageerden verheugd op de woorden van Draghi. Rond 15.30 uur koerste de AEX-index in Amsterdam 2,3 procent hoger op 443,71 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 1,6 tot 2,4 procent.

De Amerikaanse Dow Jones-index opende 0,5 procent hoger na de openingsbel. Dinsdag leverden de graadmeters op Wall Street nog flink in, door nieuwe zorgen over de Chinese economie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl