De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Ook heeft de centrale bank in Frankfurt bij de beleidsvergadering van donderdag geen andere veranderingen aangebracht in zijn monetaire beleid.

De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Geldkraan ECB

Via renteverlagingen en het opkopen van obligaties op de kapitaalmarkt met verse euro’s, heeft de centrale bank het financiële systeem van de eurozone de afgelopen jaren volgepompt met gratis geld. Dit in de hoop dat de mogelijkheid om goedkoop te lenen een stimulans zou geven aan investeringen van bedrijven en de uitgaven van consumenten.

De opleving van de economie van de eurozone krijgt vorm, maar de ECB moet officieel vooral kijken of dit resulteert in een inflatie die rond de 2 procent ligt. In december 2017 lag de gemiddelde inflatie op 1,4 procent en dat is nog onder het gewenste niveau.

Sommige beleidsmakers pleiten ervoor om een minder soepel monetair beleid te voeren, nu het beter gaat met de eurozone, omdat er ook negatieve bijeffecten zijn van het feit dat rentes zo laag zijn: sparen levert vrijwel niets op, de verleiding om geld te steken in riskante alternatieve zoals cryptomunten is groot, en ultragoedkope hypotheekleningen jagen in landen als Nederland de huizenprijzen op.

Draghi’s woorden

Landen als Nederland en Duitsland willen graag dat de ECB gas terugneemt, maar daarover is geen consensus binnen het bestuur van de Centrale Bank. Volgens analisten van ING lag het in de lijn der verwachting dat ECB-president Mario Draghi donderdag geen drastische veranderingen aan zou kondigen.

Draghi hield zich bij de persconferentie van donderdag aan het voorzichtige scenario. In onderstaande grafiek van economen van ING is dat mooi aangegeven.

Lees ook op Business Insider

(klik voor uitvergroting)

Als je kijkt naar de eerste kolom met de vooruitzichten voor de inflatie, de inflation outlook, dan hield Draghi zich aan de saaiste en meest waarschijnlijke optie: hei zei dat de onderliggende inflatie ‘gradually‘, dus geleidelijk, zal stijgen.

Ook gaf de president van de ECB aan dat risico’s voor de economische groei van de eurozone per saldo in evenwicht zijn, broadly balanced.

Hoewel Draghi dus alles deed om zo voorspelbaar mogelijk te zijn, was er op kapitaalmarkten toch een opwaartse beweging van rentes te zien. De rente op de Nederlandse 10-jarige staatslening steeg donderdag met 0,2 procentpunt tot iets boven de 0,65 procent. Deze rente is ook een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van hypotheekrentes.

Ook de euro de koers van de euro klom tot bijna 1,25 dollar per euro.

Mogelijk reageerden handelaren op financiële markten op de opmerking van Draghi dat de ECB een “versterkte overtuiging” koestert dat de inflatie in de eurozone zal stijgen tot het gewenste niveau van 2 procent, wat impliceert dat de afbouw van het goedkoopgeldbeleid wel degelijk voortgezet gaat worden.

(klik voor uitvergroting)

 

LEES OOK Eerste golfje van hogere hypotheekrentes – vooral 10 en 20 jaar vast duurder