Je favoriete muziek, films en series downloaden zonder ervoor te betalen? Vanaf donderdag is het verboden. Nederland mag illegaal downloaden niet meer toestaan van de hoogste rechtbank van de Europese Unie, het Europese Hof. 

Volgens het EU-hof is de thuiskopieheffing niet voldoende ter bescherming van de auteursrechten. Het Hof schrijft zelfs dat het toestaan van illegaal downloaden de verspreiding van ‘nagemaakte of vervalste werken’ zal aanmoedigen.

Een downloadverbod werd eerder afgewezen door de Tweede Kamer, maar nu is het dan toch echt zover.

Thuiskopieheffing en downloadverbod

De thuiskopieheffing werd 11 jaar geleden ingevoerd om onder andere filmmakers en artiesten een compensatie te geven. Zij lopen inkomsten mis doordat allerlei entertainment op illegale wijze wordt verkregen via internet (en gekopieerde cd’s en dvd’s).

De heffing gold eerst alleen voor cd’s en dvd’s, maar is in januari 2013 uitgebreid. Vanaf vorig jaar is er namelijk ook een thuiskopieheffing voor onder andere tablets, pc’s, laptops en smartphones.

Deze heffing is in Nederland ingevoerd omdat downloaden tot nu toe niet illegaal was. Uploaden was wel illegaal, maar daar werd maar zelden echt actie op ondernomen.

Wie gaat downloadverbod handhaven?

De houders van het auteursrecht moeten zelf dit verbod gaan handhaven. De kans dat je dus morgen in de cel belandt omdat je vandaag Homeland hebt gekeken via internet is niet groot.

Om iets te kunnen bereiken werken eigenaren van auteursrechten bijvoorbeeld samen in Stichting Brein. De populaire website The Pirate Bay werd door deze stichting al aangepakt. Grote internetaanbieders in Nederland blokkeerden de website. Via een kleine omweg is de website overigens wel gewoon te bereiken.

Lees ook

Vanaf 2016 is bellen in andere EU-landen even duur als in Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl