De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan de opmars die al twee weken bijna onafgebroken aanhoudt en die alle drie de leidende graadmeters maandag tot hun hoogste stand ooit bracht.

De Dow-Jonesindex stond vlak na de opening 0,2 procent hoger op 18.998 punten. De verzameling van dertig hoofdfondsen stond in de eerste minuten van de handelssessie voor het eerst zelfs even hoger dan 19.000 punten. De brede S&P 500 noteerde ook 0,2 procent in de plus, op 2203 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5385 punten 0,3 procent boven de slotstand van maandag.

Campbell Soup won ruim 4 procent na publicatie van onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het levensmiddelenbedrijf zette een hogere omzet en winst in de boeken dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Europa ook op winst

De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in de middaghandel op winst. De koersen gingen over een breed front omhoog, waarbij onder meer grondstoffenbedrijven en financiële fondsen in trek waren.

De Amsterdamse AEX-index stond om 15.50 uur 1,1 procent in de plus op 458,12 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 653,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,6 tot 0,9 procent bij.

De grondstoffensector was een van de duidelijkste winnaars op de Europese beursvloeren. Zo deden staalbedrijven het bijzonder goed op het Damrak. Staalreus ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 6,6 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam met een winst van 2,5 procent de sterkste stijger was in de MidKap. Branchegenoot ThyssenKrupp kreeg er in Frankfurt 3 procent bij.

De uitblinkers in Londen waren grondstoffenreuzen als Anglo American, BHP Billiton en Glencore, die winsten boekten ongeveer 5 procent. De olieprijs kwam wel tot rust, na de stevige opmars van een dag eerder, die werd ingegeven door optimisme over een deal over een bevriezing van de productie binnen oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,27 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder bij 49,23 dollar per vat.

KPN

In de AEX kende verder KPN een zeer goede dag, met een winst van 5 procent. Andere grote winnaars waren Aegon, Wolters Kluwer en Randstad, die er ruim 2 procent op vooruit gingen. De financiële bedrijven ING en NN werden 1,5 procent meer waard. Galapagos en Ahold Delhaize stonden onderaan met een min van bijna 1 procent.

Bij de middelgrote fondsen won Eurocommercial Properties ruim 2 procent na een adviesverhoging door analisten van HSBC. Houtveredelaar Accsys Technologies verloor bij de kleinste fondsen op het Damrak bijna 9 procent na de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

In Londen stond verder Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot minder dan 8 procent. Het aandeel stond 1,4 procent hoger.

De euro was 1,0625 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.