De eigenaar van Jacobs Douwe Egberts onderzoekt een beursgang van het bedrijf. JAB Holdings, van de Duitse Reimann familie, wil het bedrijf samenvoegen met Peet’s Coffee en naar de beurs brengen.

Het bedrijf zou naar verluidt een voorkeur hebben voor de Amsterdamse beurs. De Holding verkreeg D.E Master Blenders in 2013, nadat het een jaar eerder als zelfstandig bedrijf was afgesplitst van Sara Lee. De nieuwe eigenaar voegde het merk samen met de koffietak van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Mondelez tot Jacobs Douwe Egberts.

Afhankelijk van de marktomstandigheden moet de beursgang dan ergens volgend jaar plaatsvinden. JAB zou wel controlerend aandeelhouder willen blijven van fusiebedrijf JDE Peet’s. Daarbij zou de leiding in handen komen van Peet’s Coffee-baas Casey Keller. JDE-directeur Frederic Larmuseau vertrekt, maar blijft voorlopig nog wel als een speciale adviseur bij de onderneming betrokken.

JAB Holding Company heeft aanzienlijke portefeuille

Moederbedrijf JAB Holding Company wist het afgelopen decennium tal van koffie en thee gerelateerde bedrijven over te nemen. De holding is van de Duitse familie Reimann, die miljarden verdiende met schoonmaakmiddelen bedrijf Reckitt Benckiser, bekend van het merk Cilit Bang!

Het portfolio van JAB werd in 2014 aangevuld met de Amerikaanse donutketen Krispy Kreme. In 2018 kwam daar via dochteronderneming Keurig Green Mountain na een overname nog Dr. Pepper bij. Inmiddels zou het bedrijf ook alweer een nieuwe bedrijfstak op het oog hebben; dierenklinieken. Ook daarbij zet JAB in op schaalgrootte.

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.

Peet’s zag in 1966 het levenslicht. Het van oorsprong Californische bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor koffie in zo’n 15.000 supermarkten en gemakswinkels. Samen zijn JDE en Peet’s bepaald geen kleine jongen op de koffiemarkt.

Lees ook op Business Insider

Het nieuwe bedrijf zou goed zijn voor een jaaromzet omzet van ongeveer 7 miljard euro, en is actief in meer dan 140 verschillende landen. De combinatie heeft 13 merken; Senseo, Peet’s Coffee, Stumptown, Intelligentsia, Mighty Leaf, Gevalia, L’OR, Pilão, Kenco, Moccona, Douwe Egberts, Tassimo en Jacobs.