Krap een week was Donald Trump president van de Verenigde Staten, of het leek erop dat Mexico een stevige importheffing aan de broek kreeg. Dat bleek voorbarig, maar dreigen met importheffingen is min of meer dagelijkse kost voor het Witte Huis.

Trump wil dat er méér industriële productie binnen de Verenigde Staten plaatsvindt. Daarmee hoopt hij industriële banen terug te halen.

Autofabrikanten die in Mexico produceren en in de Verenigde Staten verkopen, werken wat Trump betreft aan de verkeerde kant van de grens. Met importheffingen valt daar wellicht iets aan te doen in de optiek van de president.

Mexico is echter niet het enige land dat de regering van Trump op de korrel wil nemen, zo liet perschef Sean Spicer naar aanleiding van het Mexicaanse dispuut weten. “Het plan dat nu vorm krijgt, gaat over een brede belastinghervorming als middel op importen te belasten van landen waarmee we een handelstekort hebben, zoals Mexico”.

In dit licht is het nuttig om eens te kijken wat nu de belangrijkste landen zijn waar de Verenigde Staten een handelstekort mee heeft.

Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland, toont de goederenhandel over de eerste elf maanden van 2016. De gegevens zijn afkomstig van het Amerikaanse ministerie van handel.

De landen waar de oranje balkjes (import) langer zijn dan de groene (export) zijn landen waar de Verenigde Staten een handelstekort mee heeft. Duidelijk is dat het niet alleen om China en Mexico gaat, twee landen waar Trump zich veelvuldig over heeft uitgelaten.

Handelstekorten heeft de Verenigde Staten ook met Canada, Japan, Duitsland, Zuid-Korea, Frankrijk, India en Taiwan. Landen die dus allemaal aangepakt zouden moeten worden, als de regering Trump een breed protectionistisch beleid gaat voeren.

Bij het Verenigd Koninkrijk spant het erom. De goederenhandel is min of meer in evenwicht, maar uit Britse data die zowel goederen als diensten meten, blijkt dat er in totaal een licht handelsoverschot is met de VS.

Nederland hoeft niet meteen bang te zijn voor een Amerikaanse importheffing, want de Amerikaanse goederenexport naar Nederland is fors groter dan de import vanuit Nederland.