De Amerikaanse President Donald Trump lijkt de handelsoorlog met China naar een ander niveau te tillen met het aangekondigde besluit om Chinese goederen voor nog eens 200 miljard dollar te belasten.

Donderdag meldde persbureau Bloomberg dat Trump zijn medewerkers dit voornemen heeft meegedeeld.

Implementatie van tarieven op een additionele 200 miljard dollar (omgerekend 171 miljard euro) aan goederen zou betekenen dat meer dan de helft van alle Chinese export naar de VS zwaarder belast wordt. Een aanzienlijke escalatie van de handelsoorlog dus.

De voorgenomen importheffingen zouden vanaf 6 september van kracht worden.

Volgens het bericht is Trumps voornemen geen gelopen race. De Amerikanen zouden de tarieven in termijnen kunnen opleggen om de impact ervan wat te verzachten en te spreiden. Economen waarschuwen dat escalatie van de handelsoorlog Amerikaanse bedrijven kan schaden.

De lijst met de te belasten goederen is weliswaar nog niet definitief, maar de conceptversie wijst op een duidelijke verandering in Trumps strategie. Zo telt de huidige lijst opmerkelijk veel consumptiegoederen. De vorige lijst had vooral betrekking op industriële goederen zoals machines en werktuigen.

China staat klaar om terug te slaan

Beijing reageerde direct met het dreigement om voor 60 miljard dollar (omgerekend 51 miljard euro) aan Amerikaanse goederen extra te belasten. Zouden die maatregelen van kracht worden, dan zou dat betekenen dat alle Amerikaanse export naar China duurder wordt.

Zo ziet de handelsoorlog er in chronologische volgorde tot nu toe uit:

  • 1 maart: Trump kondigt hogere tarieven aan voor alle staal- en aluminiumimporten, waaronder metalen uit China.
  • 22 maart: Trump kondigt het plan aan om 50 miljard dollar aan Chinese goederen te belasten met 25 procent. China stelt importtarieven in het vooruitzicht als antwoord op de nieuwe accijnzen voor staal en aluminium en zegt ook op het laatste Amerikaanse voornemen met een antwoord te komen.
  • 3 april: de Amerikaanse Trade Representative publiceert een lijst van Chinese goederen die voortaan extra belast worden. Industrieën en bedrijven hebben 60 dagen de tijd om ontheffing aan te vragen.
  • 4 april: China slaat terug met een lijst van meer dan 100 Amerikaanse goederen ter waarde van 50 miljard dollar.
  • 19 mei: na een bespreking zeggen beide landen de contouren van een een nieuw handelsakkoord te hebben geschetst om een handelsoorlog te voorkomen.
  • 29 mei: het Witte Huis zegt dat er toch importheffingen komen voor 50 miljard dollar aan Chinese goederen en verklaart 15 juni met een definitieve lijst te zullen komen. Daarmee is een mogelijke overeenkomst effectief van de baan.
  • 15 juni: zoals gezegd komt Trump met een definitieve lijst van Chinese spullen die extra belast worden. Vanaf 6 juli vallen Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar onder het nieuwe regime van 25 procent, terwijl nog eens 16 miljard dollar aan goederen op een later tijdstip zwaarder belast worden. China slaat terug met gelijksoortige tariefmaatregelen.
  • 18 juni: Trump dreigt nog eens voor 200 miljard aan Chinese spullen met 10 procent te belasten.
  • 6 juli: de eerste Chinese spullen worden zwaarder belast, China reageert identiek.
  • 10 juli: de VS publiceren een eerste lijst van Chinese exportproducten ter waarde van 200 miljard dollar die in aanmerking zouden kunnen komen voor een heffing van 10 procent.
  • 1 augustus: Washington zegt de importheffingen te zullen verdubbelen. Zo wil Amerika die 200 miljard aan Chinese goederen niet met 10 maar met 25 procent belasten.
  • 3 augustus: Beijing zegt voor nog eens 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te zullen belasten wanneer Trump zijn laatste dreigement waarmaakt.
  • 7 augustus: de VS kondigt aan dat de tweede badge van tarieven, die van toepassing zal zijn op Chinese spullen ter waarde van 16 miljard dollar, op 23 augustus van kracht wordt.
  • 23 augustus: de tweede badge aan tarieven wordt van kracht. China reageert door voor 16 miljard dollar aan Amerikaanse producten extra te belasten.

LEES OOK: Dit moet de Europese Unie doen, nu Amerika, China en Rusland hun machtsspel uitvechten