President Donald Trump heeft vrijdag gemeld dat hij de noodtoestand uitroept. Met die maatregel hoopt de president de beschikking te krijgen over voldoende geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Trump wil die muur bouwen om illegale immigranten tegen te houden.

De president zei in een toespraak dat hij zijn handtekening gaat zetten onder het decreet over het uitroepen van de noodtoestand. Trump voegde eraan toe dat hij die maatregel neemt tegen de “invasie van het land met drugs, mensensmokkelaars en allerlei soorten criminelen en bendes.”

Trump wil het begrotingspan voor de komende tijd accepteren om een nieuwe sluiting van overheidsinstanties te voorkomen. In het wetsontwerp is te weinig geld uitgetrokken voor de muur die Trump wil bouwen op de grens met Mexico. Hij eiste daarvoor al in december 5,7 miljard dollar.

De Democraten waren bereid 1,3 miljard te investeren in onder meer technische apparatuur en douanepersoneel om de grensbewaking te verbeteren.

Door afkondiging van de noodtoestand kan Trump buiten het Congres om geld weghalen bij bijvoorbeeld Defensie.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageerde voor de aankondiging al strijdbaar. Ze beloofde Trumps besluit met alle middelen aan te vechten, onder andere bij de rechter, omdat er geen sprake is van een nationale noodsituatie aan de zuidgrens.

Pelosi waarschuwde tevens voor escalatie. Volgens haar zullen ook veel Republikeinse parlementariërs zich ongemakkelijk voelen of verbijsterd zijn door deze buitengewone stap. Mitchel McConnell, de voorzitter van de Senaat, waarin de Republikeinen nog wel een meerderheid hebben, liet echter weten Trump te zullen steunen.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: