• Twitter heeft voor de tweede keer in een week tijd een waarschuwing geplaatst bij een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump.
  • Het gaat om een tweet waarin Trump zijn ongenoegen uit over een recent besluit van het Hooggerechtshof over de verkiezingsregels in Pennsylvania.
  • “Het besluit van het Hooggerechtshof over het stemmen in Pennsylvania is HEEL gevaarlijk”, aldus Trump op Twitter. “Het zal ongebreideld en ongehinderd valsspelen mogelijk maken en ons hele rechtssysteem ondermijnen.”
  • Twitter vindt de tweet misleidend. Net als vorige week dinsdag werd er een link bijgevoegd die leidt naar een website waar wordt uitgelegd dat stemmen per post legaal en veilig is.

Aan de vooravond van de verkiezingen presteert Donald Trump het opnieuw: een tweet plaatsen waar al snel een waarschuwingslabel aan komt te hangen.

Het bericht schendt namelijk de regels voor het verspreiden van misinformatie over de presidentsverkiezingen. De tweet kan daarom ook niet gedeeld of geliket worden door andere Twitter-gebruikers.

Trump ging maandagavond tekeer tegen een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die oordeelde dat de staat Pennsylvania per post verstuurde stembiljetten die tot drie dagen na de verkiezingsdag ontvangen worden, mag meetellen. Volgens Trump leidt dit tot grootschalige verkiezingsfraude en geweld.

Eerder verlengde het hooggerechtshof van de staat Pennsylvania zelf al de deadline voor het ontvangen van geldige stemmen per post in het licht van de coronapandemie en vertragingen bij het Amerikaanse postbedrijf. In een reactie daarop brachten Republikeinse staatsfunctionarissen de zaak naar het Amerikaanse Hooggerechtshof in een poging de verlenging te blokkeren.

Nu de opperrechters in Waschington D.C. het laatste woord in de zaak hebben uitgesproken, mogen verkiezingsfunctionarissen in de staat Pennsylvania stembiljetten die uiterlijk op 6 november binnenkomen nog meetellen. Althans, zolang er geen bewijs is dat deze documenten niet na het sluiten van de stemkantoren op 3 november zijn verstuurd.

Per post stemmen leidt niet tot fraude

Er is geen enkel bewijs dat de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof zal leiden tot stemfraude of geweld. De uitslagen van verkiezingen zijn nooit officieel totdat alle stembiljetten geteld zijn. Dit kan dagen tot weken duren - en is normaal voor het Amerikaanse electorale proces.

Op basis van statistische voorspellingen (onder andere gebaseerd op exitpolls, het aantal al getelde stemmen en nog te tellen stemmen) roepen persbureaus en andere mediaorganisaties meestal tijdens de verkiezingsnacht al de winnaar uit.

Door de coronapandemie en de grote hoeveelheid mensen die vroeg, per post of op een andere legitieme wijze hebben gestemd is de verwachting dat ook deze onofficiële uitslag mogelijk een paar dagen op zich laat wachten.

Twitter verdedigt de beslissing om bij Trumps tweet een waarschuwing te plaatsen

"We plaatsten een waarschuwing op [de tweet van Trump], omdat het een potentieel misleidende claim over de verkiezingen betreft", vertelt een woordvoerder van Twitter aan Business Insider. "Onze beslissing volgt de regels van ons 'civic integrity'-beleid. Overeenkomend met de aard van de waarschuwing hebben we de interactie met deze tweet beperkt."

Het is niet de eerste keer dat Twitter een tweet van Trump over per post stemmen voorziet van een waarschuwingslabel. Vorige week kwam het platform ook al in actie toen de president riep dat alleen stembiljetten die op verkiezingsdag ontvangen worden meegeteld mogen worden.

In mei begon Twitter, na jaren van misleidende tweets op het platform getolereerd te hebben, met het factchecken van de inhoud die polariserende figuren op het platform plaatsen.

In de aanloop tot de verkiezingen voerde Trump zijn aanvallen op legitieme aspecten van het stemproces, zonder bewijs, op. De claims van de president werden ook regelmatig overgenomen door prominente partijgenoten. Verkiezingsexperts oordelen echter dat stemfraude, in welke vorm dan ook, zeer zeldzaam is. Zelf heeft Trump in het verleden ook per post gestemd, zoals tijdens de voorverkiezingen dit jaar.

Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: