President Donald Trump blijft de ene na de andere neerbuigende opmerking maken tegen zijn voormalige vriend, bondgenoot en belangrijkste strateeg Steve Bannon.

Dit alles in de nasleep van het boek van journalist Michael Wolff, waarin Bannon wordt geciteerd die een reeks weinig vleiende opmerkingen maakt over Trump, diens entourage en familie.

In een tweet afgelopen donderdag noemde Trump Bannon “Sloppy Steve” en haalde hij fel uit naar Wolff, de auteur van het nu al beroemde Fire and Fury: Inside the Trump White House.” In het boek staan onthullende details over hoe het er aan toe gaat in het Witte Huis, inclusief vernietigend commentaar van Bannon. Met een  Trumpiaanse scheldkannonade als gevolg.

“Ik gaf de auteur van het nepboek NUL toestemming om in het Witte Huis te werken (sterker nog, ik wees hem vaak af)”, aldus Trump op Twitter. “Ik sprak hem nooit. Het boek staat bol van de leugens, verkeerde interpretaties en bronnen die niet bestaan.”

“Kijk naar het verleden van deze vent en wat er met hem en Sloppy Steve gebeurt!” twitterde hij verder.

Inkijkje in het Witte Huis van Trump

Auteur Wolff had naar verluidt gedurende 18 maanden onbeperkte toegang tot de westvleugel van het Witte Huis en nam zo’n 200 interviews af, waarvan hij sommige ook opnam.

Hoewel een aantal anekdotes in het boek door andere verslaggevers bevestigd zijn, probeert de staf van het Witte Huis het boek naarstig in diskrediet te brengen.

Lees ook op Business Insider

Plaatsvervangend perschef van het Witte Huis Hogan Gidley noemde Wolff in een interview met CNN op donderdag een “mafketel en nepnieuws-fantasie-fictie-schrijver”.

Ondanks Trumps ontkenning zegt Wolff dat hij wel degelijk enige interactie had met Trump en zijn staf. Volgens het Witte Huis was het overigens Bannon zélf die Wolff uitnodigde bij de ‘inner circle’ van het Witte Huis.

De perschef van het Witte Huis, Sarah Huckabee, noemde Wolffs boek woensdag een “waardeloos pulpblaadje”.

Trumps advocaat heeft Bannon en de uitgever inmiddels per brief gedreigd met juridische stappen. Ook suggereerde hij dat ze mogelijk een schadeclaim tegemoet kunnen zien. Wat een averechtse werking lijkt te hebben gehad: de uitgever heeft publicatie versneld, het boek ligt vrijdag de schappen.