• Donald Trump doet niet mee met de presidentsverkiezingen in 2024, denkt zijn nichtje Mary.
  • De president vertelde zijn bondgenoten dat hij zich over vier jaar weer in de strijd wil gooien. Hij zou de knoop daarover voor het eind van het jaar willen doorhakken.
  • Volgens Mary Trump zullen de zwakke gezondheid van haar oom en mogelijke juridische problemen grote obstakels vormen.

Donald Trump gaat zich niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, denkt zijn nichtje Mary Trump. Haar inschatting is dat hij te bang om over vier jaar weer te verliezen.

Er is inmiddels een week verstreken sinds de Democratische presidentskandidaat Joe Biden tot winnaar van de Amerikaanse verkiezingen werd uitgeroepen.

Op donderdag kenden media ook de overwinning in de staat Arizona toe aan Biden. Daarmee werd zijn winstmarge ten opzichte van Trump groter. Met de zuidelijke staat heeft de Democratische kandidaat 290 kiesmannen binnen, wat ruim boven het benodigde minimum van 270 ligt.

Donald Trump blijft desalniettemin publiekelijk ontkennen dat hij de strijd om het Witte Huis heeft verloren. Zijn team heeft meerdere rechtszaken aangespannen in staten waar Biden heeft gewonnen.

De zittende president denkt er serieus over na om zich in 2024 weer in de strijd te gooien, schreef The New York Times eerder. Hij denkt een betere kans te maken dan andere Republikeinen. Volgens persbureau Reuters maakt Trump zijn definitieve plannen nog voor 2021 bekend.

‘Hij wil niet weer in een positie belanden waarin hij verliest zoals nu’

Maar Mary Trump is daar niet van overtuigd. Haar oom wil niet voor de derde keer meedoen aan de presidentsverkiezingen, zei ze tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Hij wil niet weer in een positie belanden waarin hij verliest zoals nu.”

Het antwoord van de nicht van Donald Trump op de vraag of haar oom zich in 2024 opnieuw kandidaat zou stellen, was als volgt: “Nee. Ik weet dat hij dit heeft geopperd, maar dat vind ik vreemd, want daarmee zou hij juist erkennen dat hij de huidige race heeft verloren. Ik denk dat dit idee aan hem is voorgesteld om zijn ego te strelen. Maar hij zal zich nooit opnieuw in een positie laten manoeuvreren waarin hij op eenzelfde manier kan verliezen.”

Lees ook op Business Insider

“Ten tweede, dit zou betekenen dat hij vier jaar lang een secundaire rol zal spelen. Zoiets zal lastig voor hem zijn om vol te houden.”

Gezondheid van Trump gaat hem parten spelen

Mary Trump vermoedt verder dat de gezondheid van haar oom Donald tegen 2024 te zwak zal zijn om nog vier jaar lang als president in het Witte Huis te werken. Die inschatting staat haaks op de analyse van een voormalige stafchef van Trump. Die gaf recent aan dat de president fit genoeg is om zelfs in het jaar 2028 mee te doen aan de presidentiële race.

Mary Trump zei echter tegen CNN: “Het belangrijkste punt is waarschijnlijk dat Trump over vier jaar net zo oud zou zijn als Joe Biden nu. Maar Donald leeft heel ongezond. Hij heeft een verschrikkelijk dieet, hij doet niet aan fitness of sport, heeft psychische stoornissen waarvoor hij niet wordt behandeld… dus ik kan het me niet eens voorstellen dat hij überhaupt mee kan doen over vier jaar. Bovendien is er de mogelijkheid dat er ernstige aanklachten tegen hem worden gedaan.”

Lees ook: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary

Volgens Mary Trump bevindt haar oom zich momenteel “in een toestand van chaos, woede en hulpeloosheid”, na zijn verlies tegen Biden. “Volgens mijn opa, en zijn mening was de enige die telde, was het ergste wat je in onze familie kon overkomen dat je een loser bent. Dat maakt je zwak en minderwaardig. Voor het eerst in zijn leven bevindt Donald zich in een situatie waar geen uitweg is.”

Mary Trump doelde met de verwijzing naar haar opa op wijlen Fred Trump, de vader van Donald.

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit jaar publiceerde Mary een boek waarin ze analyseert hoe Donald Trump de persoon is geworden die hij is. Ze kent daarin een belangrijke rol toe aan de harde opvoeding van Fred Trump en stelt dat Donald in zijn jeugd getraumatiseerd is door zijn tirannieke vader.

LEES OOK: Dit weten we over de familie van Joe Biden, de aanstaande president van de Verenigde Staten met een bewogen geschiedenis