“Nederland is een fantastisch en zeer succesvol land”, zei de Amerikaanse president Donald Trump na het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis.  Volgens Trump is zijn vriend ‘Mark’ ook heel populair in ons land. Eerder zei hij al dat de relatie tussen de VS en Nederland nog nooit zo goed is geweest.

Maar de Amerikaanse president bracht Rutte wel enigszins in verlegenheid door aan het begin van hun gezamenlijke persmoment te melden dat de Verenigde Staten een Iraanse drone hebben neergeschoten bij de Straat van Hormuz.

De VS hebben er bij Nederland en andere bondgenoten op aangedrongen een militaire bijdrage aan een missie in het gebied, maar Nederland staat niet te trappelen om een fregat te sturen of anderszins bij te dragen aangezien er geen VN-mandaat ligt.

Er is wel over militaire samenwerking gesproken, maar Rutte zei tegen persbureau ANP dat Trump al op voorhand wist dat Nederland nog niets kan toezeggen, omdat er nog geen knoop is doorgehakt: “Dat heeft in Nederland zijn eigen ritme van besluitvorming. Dat kost tijd. Er waren geen verwachtingen van hun kant dat we daar nu iets over zouden zeggen.”

Lees ook op Business Insider

Volgens Trump bedreigde de drone het Amerikaanse gevechtsschip USS Boxer. “Wij hebben het recht om onze schepen te verdedigen. Ik vraag onze bondgenoten hetzelfde te doen”, zei Trump terwijl Rutte naast hem stond. Volgens de Amerikaanse president had het marineschip meermaals een waarschuwing gegeven voordat het de drone uit de lucht schoot. Vorige maand schoot Iran een Amerikaanse drone neer.

Overhandiging D-day-vlag

Na het verrassende begin van de persconferentie was er de geplande ceremonie waarbij de Nederlander Bert Kreuk zijn Amerikaanse D-day-vlag overhandigde aan president Trump. Het gaat om de vlag die bij de invasie in 1944 als eerste op Utah Beach in het Franse Normandië aan land werd gedragen.

Kreuk kocht de vlag in 2014 voor bijna 500.000 euro en wil de VS met de gift zijn dank tonen voor de bevrijding van Nederland.

Het was de tweede keer dat Mark Rutte op bezoek was in het Witte Huis. Vorig jaar ontmoette hij Trump voor het eerst in The Oval Office.

Donald Trump heeft deze week veel ophef veroorzaakt met agressieve tweets tegen vier gekleurde Democratische vrouwelijke politici, die allen Amerikaans staatsburger zijn maar volgens de president terug moeten naar hun eigen land om daar maar eens orde op zaken te gaan stellen.

Rutte heeft Trump daar achter de schermen op aangesproken. De Amerikaanse president herhaalde ten overstaan van de pers dat de vier vrouwen vreselijke dingen zeggen over de VS. Rutte reageerde daar op dat moment verder niet op, maar zat er wel wat ongemakkelijk naast.

LEES OOK: Dit is Alexandria Ocasio-Cortez, de jongste vrouw ooit in het Amerikaanse Congres die van Donald Trump ‘terug naar haar eigen land’ moet