• De Amerikaanse oud-president Donald Trump belde in de vroege uren van 6 januari topmedewerkers om strategieën door te nemen, schrijft The Guardian.
  • Trump en zijn bondgenoten zinden op manieren om het Congres er die dag van te weerhouden de verkiezingszege van zijn tegenstander Joe Biden te bekrachtigen.
  • Communicatie van de ex-president wordt onder de loep genomen door de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de Capitoolbestorming onderzoekt.
  • Lees ook: 7 opmerkelijke onthullingen over Donald Trump uit het nieuwe boek van zijn voormalige woordvoerster

De Amerikaanse oud-president Donald Trump belde op de late avond van 5 januari en in de vroege uren van 6 januari met politieke bondgenoten om te bespreken hoe het Congres ervan kon worden weerhouden de zege van zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen, Joe Biden, te bekrachtigen. Dat heeft The Guardian dinsdag gemeld.

Trump belde meerdere malen met topmedewerkers die zich hadden verzameld in het Willard Hotel in het centrum van Washington, onder wie zijn advocaat Rudy Giuliani, rechtsgeleerde John Eastman, adviseur en podcastpresentator Steve Bannon, en jurist en strateeg Boris Epshteyn, aldus the Guardian.

Het verslag voegt nieuwe details toe aan wat er bekend is over het doen en laten van Trump op 6 januari, een belangrijke focus van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool door aanhangers van de ex-president, later op die dag.

Trump en diverse bondgenoten die opereerden vanuit het Willard Hotel gaven uren later toespraken bij de ‘Save America’-betoging nabij het Witte Huis, waarbij Trump het Congres en vicepresident Mike Pence opriep om electorale stemmen van sommige staten voor Biden te verwerpen. 

De telefoongesprekken volgden op onsuccesvolle pogingen van Trump en Eastman om Pence, die als vicepresident de vergadering van het Congres voorzat, onder druk te zetten om electorale stemmen van staten die voor Biden hadden gekozen te verwerpen en terug te sturen.

Journalisten Bob Woodward en Robert Costa onthulden in hun boek 'Peril' dat Eastman diverse notities had opgesteld om te betogen dat Pence de zogeheten Electoral Count Act van 1887 naast zich neer zou kunnen leggen en zelf zou kunnen bepalen welke electorale stemmen die dag zouden tellen.

Medewerkers van Pence concludeerden echter dat de vicepresident niet beschikte over de macht om op eigen houtje electorale stemmen van staten te aanvaarden of verwerpen. Want zijn rol als voorzitter van de gezamenlijke vergadering van het Congres om de electorale stemmen van de staten te tellen, was grotendeels ceremonieel. Beide huizen van het Congres verwierpen bezwaren tegen de aanvaarding van electorale stemmen van de staten Arizona en Pennsylvania. 

Trump besprak alternatieven om Biden uit het Witte Huis te houden

The Guardian schrijft dat Trump en zijn bondgenoten tijdens de telefoongesprekken voor de betoging alternatieve opties bespraken, waaronder het idee dat Pence de vergadering zou kunnen uitstellen om Republikeinen in staatsparlementen tijd te geven om alternatieve groepen kiesmannen naar het Congres te sturen, zodat een formeler conflict zou ontstaan. 

Een woordvoerder van Trump, Liz Harrington, heeft de berichtgeving van The Guardian over de telefoongesprekken van de oud-president verworpen als "volledig onjuist".

De communicatie van Trump in de aanloop naar 6 januari en op de dag zelf vormen een belangrijk aandachtspunt voor de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Dinsdag hoorde een panel van rechters aan een federaal Hof van Beroep in Washington pleidooien bij een rechtszaak van Trump om de onderzoekscommissie ervan te weerhouden toegang te krijgen tot honderden pagina's aan documenten van het Witte Huis in de Nationale Archieven. Trump wil vooral 750 pagina's uit handen van de commissie houden die volgens hem en zijn advocaten vallen onder een presidentieel verschoningsrecht, meldt Politico. 

Lees meer over Donald Trump: