De Amerikaanse president Donald Trump zal niet luisteren naar de Turkse geluidsopname van de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. “We hebben de band, maar ik wil niet naar de opname luisteren, er is geen reden voor mij om ernaar te luisteren”, zei Trump in een interview dat zondag met Fox News.

“Ik ben volledig geïnformeerd, er is geen reden voor mij om het te horen”, zei Trump. Hij had zijn adviseurs gevraagd of hij ernaar moest luisteren en zij hadden hem dat afgeraden. “Ik weet alles wat er op die tape staat zonder dat ik het hoef te horen. Het is zeer wreed en verschrikkelijk”, aldus de president.

Vorige week bevestigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan officieel het bestaan van geluidsopnamen van de moord op Khashoggi. Ze waren gedeeld met een aantal landen – waaronder Duitsland en de VS. Wat er precies te horen is op de tapes is onduidelijk.

De 59-jarige Khashoggi stapte om iets voor zijn huwelijk te regelen op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanbul binnen. Hij werd er onmiddellijk vermoord door een Saudisch doodseskader dat niet lang voor hij arriveerde het consulaat was binnengegaan.

De journalist woonde en werkte in de VS en stond erg kritisch tegenover de clan van de familie Saud die over Saudi-Arabië heerst.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de ambitieuze en autoritaire sterke man van Saudi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman Abdulaziz al-Saud, opdracht gegeven tot de moord, meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

Saudisch onderzoek claimt iets anders

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saudische autoriteiten. Khashoggi zou volgens hen zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saudi-Arabië terug te brengen.

Donderdag meldde de openbaar aanklager in Riyad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

Volgens de Washington Post baseert de CIA zich onder meer op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur belde Khashoggi om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. Of de ambassadeur op de hoogte was van de moordplannen is niet bekend. Een woordvoerder van de Saudische ambassade ontkent in de krant de inhoud van het gesprek.

In een reactie op Twitter schrijft Khalid bin Salman dat hij in 2017 voor het laatst contact had met Khashoggi. "Ik heb hem nooit telefonisch gesproken en hem zeker niet aangeraden voor wat dan ook naar Turkije te gaan. Ik vraag de Amerikaanse regering om alle informatie over deze bewering vrij te geven."

Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saudi-Arabië. "Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was", aldus een bron van de krant.

Inreisverbod voor achttien Saudi's

Ondertussen heeft Duitsland achttien Saudi's een inreisverbod opgelegd. Ze worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op Khashoggi.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft maandag in Brussel de inreisverboden bekendgemaakt. Volgens hem hebben ook andere Europese landen deze inreisverboden uitgevaardigd. Volgens Maas heeft Berlijn voor deze stap druk overlegd met onder meer Parijs en Londen.

Het is onduidelijk wie op de zwarte lijst staan. Kroonprins Mohammed bin Salman zou er niet op staan.

De Saudische autoriteiten hebben na lang ontkend te hebben, toegegeven dat Khashoggi er met voorbedachten rade door een groep van vijftien mannen is vermoord. Het zou dan vooral gaan om mensen uit kringen van de veiligheidsdiensten die op eigen houtje zouden hebben gehandeld.