De soap rondom de vermeende betrokkenheid van president Donald Trump in onderhandelingen voor een bouwproject in Moskou tijdens de verkiezingscampagne en daarna, kreeg vannacht weer een nieuwe wending.

Een gevaarlijke, voor de zelfbenoemde dealmaker. Hij zou zijn advocaat hebben opgedragen te liegen over deze onderhandelingen. Als dit het geval is, heeft Trump de rechtsgang belemmerd. Een vergrijp dat hem misschien zijn presidentschap kan kosten, net zoals president Richard Nixon na het Watergate-schandaal.

‘Trump wilde contact met Poetin’

Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen persoonlijk hebben gevraagd tegen het Amerikaanse Congres te liegen over de plannen om een Trump-toren in Moskou te bouwen, schreef Buzzfeed News. Ook zou de president zeker tien keer op de hoogte zijn gesteld van vorderingen in de onderhandelingen in Rusland en zou hij hebben aangestuurd op een ontmoeting met Russische president Vladimir Poetin. De Russische toren had het familiebedrijf van Trump meer dan 300 miljoen dollar kunnen opleveren.

Cohen, die sinds eind vorig jaar meewerkt aan het onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de Russen in de aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016, loog in ontmoetingen met het Amerikaanse Congres over deze Rusland-deal. In oktober 2017 legde de (ooit zo hondstrouwe) advocaat een getuigenis af in Washington, hij vertelde toen dat de onderhandelingen voor een Trump-toren in januari 2016 werden beëindigd. Dat was ruim voordat Trump de Republikeinse presidentskandidaat werd.

In een pleidooiovereenkomst (in ruil voor strafvermindering voor het onder ede liegen over de Rusland-deal) gaf Cohen vorig jaar echter toe dat de contacten met Rusland veel langer aanhielden.

‘Cohen moest liegen om Trump te beschermen’

Volgens de overheidsbronnen waarop Buzzfeed zich baseert, sprak Cohen “minstens tien keer persoonlijk” met Trump over de Moskou-deal. Nadat zijn cliënt de presidentsverkiezingen had gewonnen, beval hij zijn advocaat hierover te liegen. “Om Trumps betrokkenheid te verdoezelen”. De speciale aanklager die de mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne in 2016 en Rusland onderzoekt, kwam achter deze nieuwe informatie door gesprekken met Cohen, andere getuigenissen en interne e-mails en tekstberichten tussen medewerkers van de Trump-organisatie.

Gaat Trump Nixon achterna?

Als Trump inderdaad zijn advocaat persoonlijk instrueerde om tegen het Congres te liegen, dan levert dat hem grote juridische problemen op. Dit zou gelijk staan aan het belemmeren van de rechtsgang, twitterden Democratische politici al snel na het bekend worden van deze nieuwste wending in de reeks aan schandalen rondom het Witte Huis.

Voormalig minister van Justitie Eric Holder:

Californisch Congreslid Ted Lieu:

Presidentiële historicus Jon Meachum:

Advocaat Trump: Cohen is onbetrouwbaar

Een andere advocaat van Trump, voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani, laat in een sms aan The Daily Beast weten dat Cohen ongeloofwaardig is. “Heb het nieuws nog niet gezien. Maar als je Cohen gelooft dan wil ik best voor een prikkie de Brooklyn Bridge aan je verkopen.”

Naar verwachting zal Cohen op 7 februari tegenover het Amerikaanse Congres opnieuw ondervraagd worden over de vermeende banden tussen Trump en Rusland. Al zou hij volgens persbureau Reuters alweer twijfelen of dat wel verstandig is.