• De Amerikaanse president Donald Trump heeft een inreisverbod aangekondigd voor alle Europeanen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  • Beleggers zijn enorm geschrokken van de maatregel. Wereldwijd gingen beurzen keihard onderuit.
  • Europese krant zijn verbijsterd over de stap van Trump. Volgens Amerikaanse media zet hij zelfs zijn herverkiezing op het spel.

Paniek op de beurzen, een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump vergaande reisrestricties aankondigde voor Europeanen. In Azië, Europa en de VS reageerden beleggers geschrokken op het inreisverbod voor reizigers uit 26 Europese landen.

De beursgraadmeters op Wall Street sloten donderdag met de grootste dagverliezen sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. De Dow-Jonesindex ging met een min van 10 procent de handel uit op 21.200,62 punten.

Trump ingrijpende maatregel is opvallend, omdat hij dinsdag nog zei dat het allemaal wel meevalt met het coronavirus. In de lente zou het gevreesde virus vanzelf verdwijnen en een vaccin is er volgens de president binnen enkele maanden.

De kritiek op Trump nam toe, omdat het coronavirus zich nu ook snel in de VS verspreidt. Door daadkrachtig op te treden wil hij mogelijk critici de mond snoeren.

Toch kan de maatregel ook averechts uitpakken. Volgens Amerikaanse media snijdt Trump zichzelf in de vingers en dreigt hij een recessie te ontketenen.

De slechtste toespraak ooit van een Amerikaanse president

Volgens The New York Times is het geen goede stap in het verkiezingsjaar. "Een aantal weken geleden leek Trump nog onbedreigd op een herverkiezing af te stevenen, maar nu is het politieke landschap volledig veranderd", staat in de krant. "Trump zei dat hij de economie weer aan het draaien had gekregen, maar daar is nu niets meer van over. De economische onzekerheid neemt toe door het coronavirus en door Trumps maatregel."

De maatregel om alle vluchten stil te leggen was volgens The Washington Post bedoeld om de rust op de beurs terug te krijgen, maar dat is niet gelukt. De beurskoersen kelderden op donderdag, waarna de beurs in New York werd stilgelegd. "In plaats van rust is er veel consternatie ontstaan door Trumps maatregel", zegt een beursanalist tegen de krant. "

Persbureau Bloomberg schrijft dat de president met het stoppen van het vliegverkeer laat zien dat hij de situatie niet onder controle heeft. "Het virus is al in ons land. Het stilleggen van het vliegverkeer van en naar Europa doet hij alleen om te laten zien dat hij iets aan het virus doet. Maar het helpt niet." In een opiniestuk dat door Bloomberg is gepubliceerd staat zelfs dat de toespraak van de president de "slechtste ooit van een president" was.

"Trump heeft verder geen concrete maatregelen getroffen om iets aan de uitbraak te doen", is te lezen bij Bloomberg. "Ook zijn er maatregelen nodig om de beurs gerust te stellen, maar die laten op zich wachten."

Europese media reageren verbijsterd op Trumps inreisverbod

De verbijstering over het inreisverbod voor Europeanen dat president Trump heeft afgekondigd is groot in Europese kranten. Die berichten met grote zorgen over de neergang op de beurzen en de dreigende recessie. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung spreekt van "de laffe heer Trump". Het blad verwijt Trump nalatig te hebben gehandeld en noemt het plotselinge inreisverbod voor de meeste Europeanen "een poging om af te leiden van uw eigen mislukking".

Veel media suggereren dat Trump met een schokkende maatregel de indruk probeert weg te nemen dat hij het virus niet serieus neemt. Volgens de Frankfurter Allgemeine vond Trump het nodig met "iets groots" te reageren op kritiek dat hij al weken tweeslachtig was tegenover de dreiging van het virus. Hij deed het af als een griepje en bij een andere gelegenheid zinspeelde hij op dramatisch ingrijpen.

Volgens het Duitse dagblad was dagenlang verlies op de beurs van Wall Street juist de aanleiding voor Trump om met een ingrijpende maatregel te komen. De economische neergang die hij ontketent, vergelijkt de krant Die Welt met de crisis van 1929.

De Britse krant The Guardian vermoedt dat Trump ook in eigen land fel onder vuur zal komen te liggen over de doelmatigheid van de maatregel, zeker gezien de economische schade. In Trumps lezing heeft hij echter tijdig gereageerd om "het buitenlandse virus" buiten de deur te houden. Het zijn volgens hem de Europeanen die daar te lang mee hebben gewacht.

De Britse Independent richt zijn pijlen op de eigen regering van premier Johnson. Die zou ondanks de draconische maatregel van Trump en de 'Europese 'lockdown' nog steeds niet inzien, net als Trump lange tijd, dat er ingegrepen moet worden. In Groot-Brittannië worden tot verbazing van de krant niet meer, maar steeds minder mensen op het virus getest.

Lees meer: