Japanse regeringsmedewerkers hebben zich in februari van dit jaar voorbereid op de ontmoeting tussen premier Abe en de Amerikaanse president Donald Trump. Dat deden ze door een interview met Trump uit de Playboy van 1990 te lezen. In dat gesprek met het blad van de donderdag overleden mediatycoon Hugh Hefner ging Trump tekeer tegen de manier waarop Japan handel dreef.

Hoewel het misschien wat vreemd lijkt om een interview van meer dan een kwart eeuw geleden te lezen als voorbereiding op een ontmoeting in het hier en nu, lijken veel punten over buitenlands beleid en economie die Trump destijds besprak erg veel op wat hij tijdens zijn verkiezingscampagne naar voren bracht.

In die tijd zei hij tegen Playboy dat hij “honderd procent zeker was” dat hij geen president wilde worden, tenzij hij “dit land ten onder zou zien gaan.” Maar ondanks dat beantwoordde hij heel wat vragen over wat hij zou doen als hij president zou zijn en hoe hij andere landen en leiders zag.

We hebben drie van zijn opmerkingen uit 1990 op een rij gezet en die vergeleken met wat hij zei en deed in 2016 en 2017.

Over het eerste wat hij zou doen als hij het Witte Huis zou betreden:

Wat Trump in 1990 tegen Playboy zei: “Veel dingen. Een strenge houding zou de boventoon voeren. Ik zou belasting heffen op elke Mercedes-Benz die dit land binnenkomt en op alle Japanse producten en we zullen weer fantastische bondgenoten hebben.”

Wat Trump deed in 2016/2017: Trump maakte van de discussie over vrijhandel één van de belangrijkste onderwerpen van zijn campagne, hoewel hij zich meer richtte op Mexico en China dan op Japan. Hij wilde handelsverdragen opzeggen en stelde zelfs eens een keer voor om een importbelasting van 45 procent te heffen op alle producten uit China.

Direct na zijn aantreden tekende hij een presidentieel decreet waarin hij aangaf de VS uit het handelsverdrag TPP (Trans-Pacific Partnership) te willen terugtrekken en te willen heronderhandelen over het "uiterst oneerlijke" handelsverdrag NAFTA met Canada en Mexico.

donald trump

Foto: Donald Trump staat naast een van zijn drie Sikorsky helikopters op New York Port Authority's West 30 Street Heliport in maart 1988. Foto: Wilbur Funches/AP

Over de VS:

Wat Trump in 1990 tegen Playboy zei: "Ik mag [president] George [H. W.] Bush heel graag en steun hem en zal dat altijd blijven doen. Maar ik ben het niet met hem eens als hij het heeft over een aardiger en vriendelijker Amerika. Ik denk dat dit land letterlijk ophoudt te bestaan als het aardiger of vriendelijker wordt. Ik denk dat we respect van over de hele wereld zouden krijgen als mensen uit de zakenwereld - zoals Carl Icahn en Ross Perot - ons buitenlands beleid vorm zouden geven.

"[Een president Trump] zou heel sterk geloven in extreme militaire kracht. Hij zou niemand vertrouwen. Hij zou de Russen niet vertrouwen. Hij zou onze bondgenoten niet vertrouwen. Hij zou een enorm militair arsenaal hebben en dat perfectioneren. Deel van het probleem is dat we één van de rijkste landen ter wereld gratis beschermen. We worden over de hele wereld uitgelachen voor het verdedigen van Japan."

Wat Trump zei en deed in 2016/2017: Trump heeft sinds 1990 meerdere keren herhaald dat de VS "een lachertje" zijn. Zo zei hij in november 2016 bijvoorbeeld: "Ons land is een lachertje. Over de hele wereld zijn ze aan het lachen." Een paar maanden eerder zei hij dat Hillary Clinton niet in staat zou zijn om met de Russische president Poetin te onderhandelen: "Hillary houdt er van om het hard te spelen met Rusland. Poetin kijkt naar haar en lacht, oké. Hij lacht. Poetin kijkt naar Hillary Clinton en moet lachen."

Tijdens zijn campagne zei hij over de NAVO ook regelmatig dat het "ons een fortuin kost en ja we beschermen Europa, maar we geven heel veel geld uit" en dat is "economisch niet eerlijk voor ons, de Verenigde Staten. Omdat het hen veel meer helpt dan de VS en wij een onevenredig grote bijdrage betalen."

En Trump heeft uiteindelijk ook zakenmensen in zijn regering gekozen. Zo is voormalig CEO Rex Tillerson van ExxonMobil minister van Buitenlandse Zaken, miljardair en investeerder Wilbur Ross minister van Economische Zaken en voormalig Wall Street-bankier Steve Mnuchin minister van Financiën. Ook is de eerder door hem opgehemelde investeerder Carl Icahn een tijdlang adviseur geweest, maar hij stapte in augustus op na beschuldigingen van belangenverstrengeling.

donald trump

Foto: Donald Trump tekent exemplaren van zijn boek "Surviving at the Top" in augustus 1990. Foto: Marty Lederhandler/AP

Over leiderschap:

Wat Trump in 1990 tegen Playboy zei over voormalig leider Michael Gorbatsjov en de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking: "Rusland is stuurloos en het leiderschap is zich daar bewust van. Dat is mijn probleem met Gorbatsjov. Hij heeft het niet stevig genoeg in de hand. [...] Nu wordt Gorbatsjov geprezen als geweldige leider en we moeten hem blijven prijzen, want hij is de Sovjet-Unie kapot aan het maken."

"Toen de studenten het Plein van de Hemelse Vrede overspoelden, heeft de Chinese regering het bijna verknald. Daarna waren ze wreed en afschuwelijk, maar ze hebben het met groots machtsvertoon neergeslagen. Dat laat de kracht van machtsvertoon zien. Ons land wordt nu als zwak gezien...als waar de rest van de wereld op spuugt."

Wat Trump in 2016 over de Russische president Vladimir Poetin zei: Trump heeft meerdere malen over Poetin gesproken tijdens zijn campagne en nu tijdens zijn presidentschap en laat daarmee opnieuw zijn interesse in de "kracht" van leiders zien.

In een interview met NBC in september 2016 zei hij over zijn stijl van leiderschap: "Hij is echt een leider. Je kan zeggen 'Oh, is dat niet vreselijk', maar de man heeft zijn land stevig in de hand. Het is een heel ander systeem en ik hou niet van dat systeem, maar hij is duidelijk een leider in dat systeem, veel meer dan [president Barack Obama] een leider is geweest."

Lees het hele interview van Donald Trump met Playboy uit 1990 hier.