Donald Trump zegt dat hij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november de meeste stemmen heeft behaald, “als je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben van de telling aftrekt”.

Ook stelde hij zondag in een serie Twitter-boodschappen dat er “ernstige kiezersfraude” heeft plaatsgehad in de Democratische staten Californië, New Hampshire en Virginia, maar dat de media daar niet over berichten. Voor beide aantijgingen verschafte de aankomend president geen bewijs.

Hertelling stemmen Wisconsin

Met de tweets reageerde Trump op het hertellen van de stemmen in Wisconsin, dat hij ,,belachelijk” noemde. De hertelling is aangevraagd door Jill Stein, de kandidate van de Groene Partij. Het kamp van de Democratische kandidaat Hillary Clinton sloot zich daarbij aan, al verwacht het niet dat de hertelling tot een andere uitslag leidt.

Clinton heeft in de verkiezingen ruim 2 miljoen stemmen meer gekregen dan Trump. De Amerikaanse president wordt echter niet rechtstreeks gekozen, maar door een kiescollege waarin de staten stemmen krijgen toegewezen op grond van hun bevolkingsaantal.

In de meeste staten krijgt de kandidaat die de meeste stemmen heeft behaald, alle kiesmannen van die staat toegewezen. In het kiescollege kreeg Trump 306 kiesmannen achter zich, Clinton 232.

Geen bewijs voor illegale stemmen Hillary

Diverse sites aan de rechterkant van het politieke spectrum in de Verenigde Staten, zoals InfoWars, claimden dat tot 3 miljoen immigranten in de VS illegaal zouden hebben gestemd. Andere sites die aan factchecking doen zoals PolitiFact, Factcheck.org en Snopes kwamen zonder uitzondering tot de conclusie dat er geen enkel bewijs is voor wijdverspreide kiezersfraude.

Trump heeft zich vaker ingelaten met samenzweringstheorieën over illegale stemmers. Zo stelde hij eerder dat "dode stemmers" zouden hebben gezorgd voor de herverkiezing van president Obama in 2012.