Cyrus Vance, de openbaar aanklager van het New Yorkse district Manhattan, doet onderzoek naar vermeende bank- en verzekeringsfraude van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens Vance is er mogelijk sprake van “grootschalig en langdurig crimineel gedrag” bij de Trump Organization, het vastgoedbedrijf van Trump en zijn twee zoons.

Openbaar aanklagers in de staat New York willen dat Trump zijn persoonlijke en zakelijke belastingaangiftes van de afgelopen acht jaar vrijgeeft.

Een openbaar aanklager in het New Yorkse district Manhattan onderzoekt de Amerikaanse president Donald Trump en zijn bedrijf in verband met vermeende bank- en verzekeringsfraude.

Dat wordt gesuggereerd in gerechtelijke documenten. Volgens Cyrus Vance gaat het om “mogelijk grootschalig en langdurig crimineel gedrag” bij het bedrijf, de Trump Organization.

Openbaar aanklager Vance suggereert dat de verdenking mede ten grondslag ligt aan het opeisen van de belastingaangiftes van Trump door een zogeheten grand jury. Dat is een jury van burgers die in het Amerikaanse strafrecht bevoegd is om gerechtelijke procedures te voeren, mogelijk crimineel gedrag te onderzoeken en te bepalen of strafrechtelijke vervolging moet worden ingesteld.

De jury wil Trumps persoonlijke belastingaangiftes en die van de Trump Organization van de laatste acht jaar op tafel hebben. De president verzet zich daartegen. Het opeisen van de belastingaangiftes gaat volgens Trumps advocaten te ver en zou “te kwader trouw” zijn.

Lees ook op Business Insider

Aanklager Vance reageerde met zijn mededelingen over het onderzoek op die beschuldigingen. Volgens hem zijn er “publieke aantijgingen van mogelijk crimineel gedrag” door de Trump Organization.

Trumps verweer dat het opeisen van de belastingaangiftes te ver gaat, berust volgens Vance “op de foutieve veronderstelling dat het onderzoek slechts om betalingen van zwijggeld gaat”.

Foto: Cyrus Vance. Bron: REUTERS/Eduardo Munoz
Foto: Cyrus Vance. Bron: REUTERS/Eduardo Munoz

Trumps voormalige advocaat Michael Cohen bekende in 2018 dat hij in 2016 namens Trump zwijggeld betaalde aan pornoactrice Stormy Daniels, die in ruil daarvoor stil moest blijven over haar seksuele contacten met de getrouwde Trump. Daarmee handelde Cohen in strijd met de wetgeving omtrent verkiezingen.

De woordvoerder van Vance wil geen commentaar geven op de gerechtelijke documenten. Wat door een grand jury wordt besproken, is strikt geheim. Trump reageerde op de ingediende documenten door te zeggen dat die onderdeel van een “heksenjacht” op hem zijn.

Lees meer over de financiën van Donald Trump: