President Donald Trump heeft forse kritiek geuit op de opstelling van China in het handelsoverleg met de Verenigde Staten. “Mijn team onderhandelt nu met hen, maar ze veranderen de deal uiteindelijk altijd in hun voordeel”, klaagt hij.

Ook ergert Trump zich eraan dat China in de landbouwsector blijft weigeren om bepaalde Amerikaanse producten te kopen.

De president kwam eerst met harde taal op Twitter. Later sprak hij kort met journalisten. Trump stelde toen dat China bereid is tot bepaalde concessies, maar dat hij nog twijfelt of hij die concessies wel zal accepteren. Hierbij onderstreepte de Amerikaanse leider dat het laatste woord in het handelsoverleg aan hem is, en niet aan de Chinezen.

De opmerkingen van Trump kwamen op een kritiek moment. In China is juist weer op hoog niveau overleg gevoerd tussen de twee partijen. Op de financiële markten werd daarom geschrokken gereageerd. Zowel in Azië als in de VS gingen de beursgraadmeters dinsdag omlaag.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 27.198,02 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 3013,18 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 8273,61 punten. De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, sloot 0,9 procent lager op 21.521,53 punten.

Overigens stelde Trump vrijdag al dat een handelsdeal nog wel even kan gaan duren. Hij houdt er zelfs rekening mee dat China pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 een handtekening wil zetten, omdat Beijing liever een deal met een Democraat zou willen sluiten.

VS en Japan maken wel progressie

Ondertussen lijkt er wel sprake van voortgang in de onderhandelingen tussen de VS en Japan. Beide landen zijn in gesprek over de digitale economie, een onderwerp dat ook met de Chinezen besproken wordt. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei ligt er een overeenkomst op hoofdlijnen op tafel met daarin onder meer afspraken over de bescherming van intellectueel eigendom.

Ook zouden Japan en de VS het eens zijn dat digitale producten tariefvrij moeten zijn en dat bedrijven niet telkens de werking van hun computerprogramma's hoeven uit te leggen aan de overheid. Daarmee nemen de landen in de ogen van Nikkei stelling tegen Chinese regelgeving die de staat uitgebreide controle geeft over gegevens die op eigen bodem worden verzameld.

Lees meer: