De regering van president Donald Trump maakt zich boos over de ruimte die de Chinese telecomreus Huawei krijgt in het Verenigd Koninkrijk.

De Chinese techgigant mag in Engeland een onderzoeksfaciliteit bouwen, nadat het eerder al goedkeuring kreeg om mee te bouwen aan het 5G-netwerk.

Volgens de Amerikanen is Huawei een “verlengstuk van de Chinese overheid” en hecht het zich als een “parasiet” aan het VK.

De regering van president Donald Trump is woedend over plannen van de Britse regering. Die wil toestaan dat de Chinese techgigant Huawei een onderzoekscentrum opent in Zuid-Engeland. Daarmee kan China zich als een “parasiet” aan het Verenigd Koninkrijk hechten, waarschuwt de VS.

Huawei, dat nauwe banden zou hebben met de Chinese regering, is van plan om een onderzoeksfaciliteit van 400 miljoen dollar te bouwen in de regio Cambridgeshire. Het onderzoekscentrum zal zich richten op de ontwikkeling van computerchips voor breedbandinternet.

De plannen volgen op de goedkeuring van de regering van Boris Johnson om Huawei een deel van het Britse 5G-netwerk te laten bouwen, ondanks hevig verzet vanuit Washington.

Naar verluidt heeft president Trump eerder dit jaar in een staat van “apoplectische” woede de telefoon opgehangen, nadat Johnson weigerde in te gaan op zijn eerdere waarschuwingen over Huawei.

Huawei wil banden met VK aanhalen via onderzoekscentrum

De plannen voor de nieuwe onderzoeksfaciliteit worden gesteund door functionarissen van de regio Cambridgeshire, zei Keith Krach, de Amerikaanse staatssecretaris voor Economische Zaken tegen de krant The Times. Hij voegde daaraan toe dat de VS zich zorgen maakt dat Huawei zich als een "parasiet" aan het Verenigd Koninkrijk hecht. Krach noemde het techbedrijf een "verlengstuk van de Chinese regering".

"Ze azen op mensen en technologie", zei hij tegen de krant. "Ze willen de onderzoekers en het talent van een van de meest prestigieuze universiteiten coöpteren. Ze willen de technologie en intellectueel eigendom in handen krijgen om mee terug te nemen naar China."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is ook "woedend" over plannen van Huawei, meldde The Times.

Hoe nauw zijn de banden tussen Huawei en de Chinese staat?

Huawei houdt vol dat het een particulier bedrijf is dat niet onder invloed staat van de Chinese overheid. Het ontkent een bedreiging te vormen voor de veiligheid.

Een rapport van het Britse Conservatieve parlementslid Bob Seely en twee academici stelde vorig jaar echter dat het bedrijf "onder invloed staat van de Chinese staat".

De Britse premier Johnson staat onder grote druk van Conservatieve parlementsleden komen om China anders te benaderen, anders zou het VK te afhankelijk kunnen worden van het machtige Aziatische land.

Tom Tugendhat, het Conservatieve parlementslid dat voorzitter is van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Britse parlement, vertelde Business Insider in april dat Beijing "voortdurend had gelogen" over het coronavirus, dat zijn oorsprong heeft in de Chinese stad Wuhan.

Premier Johnson, die de 5G-deal met Huawei in januari goedkeurde, zou zich daarna harder hebben opgesteld tegenover China.

LEES OOK: VS blijft informatie van inlichtingendiensten met Nederland uitwisselen, ook als Huawei meedoet aan 5G