De Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Een deadline hiervoor liep dinsdagavond om 23.00 af.

De minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat hij niet kon meewerken aan het verzoek “totdat is vastgesteld dat dat in lijn is met de wet”. De minister denkt op 6 mei meer duidelijkheid te kunnen geven.

Richard Neal, de Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee, heeft gevraagd om zowel de persoonlijke als de zakelijke aangiften van de president over de afgelopen zes jaar. Neal is het enige lid van het Huis van Afgevaardigden dat wettelijk bevoegd is om Trumps aangiften op te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof.

Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen.

Trump beloofde in 2016 bij de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangifte openbaar zou maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan. “De president is duidelijk geweest. Als zijn belastingaangiften niet meer ter controle liggen, zal hij erover nadenken”, zei een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens perswoordvoerder Hogan Gidley is hij op dit moment niet geneigd zijn aangifte te overhandigen.

De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.

Lees meer:

Lees ook op Business Insider