Donald Trump verdiende 427 miljoen dollar aan tv-programma The Apprentice, meldt The New York Times op basis van belastingaangiftes van de Amerikaanse president.

Trump presenteerde de realityshow tussen 2004 en 2015. Die leverde hem ongekende faam op.

Het programma blies Trump financieel nieuw leven in. Het bedrijvenimperium van de vastgoedmiljardair verkeerde vlak na de eeuwwisseling in zwaar weer.

Het Amerikaanse reality-televisieprogramma The Apprentice waarin Donald Trump de hoofdrol had, is zijn financiële redding geweest, meldt The New York Times (NYT).

Het programma, in het Nederlands getiteld ‘Trumps troonopvolger’, zou hem 427 miljoen dollar hebben opgeleverd nadat hij in zwaar weer verkeerde, maakt de NYT op uit de belastingaangiftes van de president.

Toen Trump in 2004 begon met het programma waarin deelnemers het tegen elkaar opnemen voor een baantje in een van zijn bedrijven, had The Trump Organization een jaarverlies van 89,9 miljoen dollar gemaakt.

De faam die Trump verkreeg met zijn realityshow blies hem vervolgens financieel nieuw leven in. Het programma zelf leverde hem 197 miljoen dollar op. Doordat hij zijn nieuwverworven status effectief wist uit te melken, werd hij nog eens 230 miljoen dollar rijker.

Trumps bedrijven leden zwaar verlies

Het verlieslijdende imperium van casino's en vastgoed dat Trump met zijn vaders geld had opgebouwd, werd met het geld van The Apprentice uitgebreid met onder meer golfresorts, aldus de NYT. Ook die bleven nog enkele jaren verliesgevend, is af te leiden uit Trumps belastingaangiftes.

Dat Trump geldproblemen had in het begin van het millennium blijkt des te meer uit de oplopende verliezen van zijn bedrijf. In 2002 bedroegen die maar liefst 352,8 miljoen dollar.

"Trumps genialiteit, zo bleek, was niet het runnen van een bedrijf", aldus de NYT. "Het was zichzelf beroemd maken – beroemd op Trump-schaal – en die faam te gelde maken."

Trump betaalde 750 dollar belasting in 2016 en 2017

Maandag onthulde de krant dat Trump slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting betaalde in 2016, het jaar dat hij de presidentsverkiezingen won. In 2017 droeg Trump ook 750 dollar af aan de fiscus.

In tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenbelasting omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

Trump heeft gebroken met de traditie van Amerikaanse presidenten om openheid van zaken te geven over hun financiën middels het openbaar maken van belastingaangiftes. Hij voert een lange strijd daarover bij rechtbanken en wakkert geregeld speculatie aan over wat er instaat.

Zijn belastingaangiftes waren een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de verkiezingen in 2016, gedurende zijn presidentschap en zijn dat ook nu weer in de periode voorafgaand aan de presidentsverkiezingen op 3 november.

Trump deed het bericht van The New York Times over zijn betaalde inkomstenbelasting tijdens een persconferentie in het Witte Huis af als "totaal nepnieuws".

Lees meer over de Verenigde Staten: