• De Amerikaanse centrale bank denkt dat er in de nabije toekomst geen andere valuta is die serieus kan concurreren met de dollar als wereldwijde reservemunt.
  • “De internationale rol van de dollar, of het nu voor handel, investeringen of gebruik als een wereldwijde reservevaluta is, blijft vrij sterk.”
  • Het is volgens de Federal Reserve onwaarschijnlijk dat cryptovaluta en digitale valuta van andere centrale banken de invloed van de dollar beperken.
  • Lees ook: Euro nog maar fractie meer waard dan de dollar: daling Europese munt door recessievrees

De dominantie van de Amerikaanse dollar zal voorlopig onaangetast blijven, zelfs met de opkomst van digitale activa en andere geopolitieke factoren. Dit concludeert de Federal Reserve Bank of New York op basis van een eigen onderzoek.

“De internationale rol van de dollar, of het nu gaat om handel, investeringen of het gebruik als mondiale reservevaluta, blijft vrij sterk, met vooralsnog niets aan de horizon dat daarmee zal wedijveren”, schrijven onderzoekers van de Federal Reserve dinsdag in een blog.

De rol van de Amerikaanse munt als internationale valuta is volgens de Amerikaanse centrale bank recent sterker geworden door een verminderde nadruk op unilateralisme en protectionisme, aldus de auteurs. 

Wel zouden de oorlogssancties tegen Rusland van de VS en andere westerse landen een zekere de-dollarisering kunnen aanmoedigen, vooral bij landen die nerveus zijn over de financiële invloed van de VS. Dit zou de rol van de dollar kunnen beperken. 

De opkomst van digitale valuta van centrale banken en cryptovaluta zou uiteindelijk de invloed van de dollar als munt voor het internationale betalingsverkeer kunnen beperken. Maar de onderzoekers van de Federal Reserve zien daar op korte termijn nog geen aanwijzingen voor.

Ondertussen vertegenwoordigt de Chinese yuan, die China op het wereldtoneel een belangrijkere rol probeert te geven, nog steeds slechts een kleine drie procent van de wereldwijde valutareserves. Volgens analisten is het voorlopig onwaarschijnlijk dat de Chinese munt een echte bedreiging voor de dollar zal vormen. 

De yuan trad in 2016 toe tot de groep valuta die deel uitmaken van de internationale reservemiddelen van het Internationaal Monetair Fonds. Toch komt de invloed van de Chinese munt in de verste verte niet in de buurt van die van de Amerikaanse dollar. 

De dollar blijft een onevenredig grote rol spelen in valutatransacties en handelsstromen, aldus de auteurs. Zelfs de op één na grootste concurrent, de euro, opereert op ruime afstand van de dollar en er zijn geen aanwijzingen dat dit snel gaat veranderen. 

"Geen enkele valuta evenaart de kenmerken van de Amerikaanse dollar als waardeopslag, rekeneenheid en ruilmiddel", stellen de auteurs. "Bovendien worden Amerikaanse activa beschouwd als veilig en liquide. Ze hebben de gevolgen van wereldwijde schokken doorstaan."

LEES OOK: Euro kan verrassende comeback maken in de tweede helft van 2022 – eerste helft was voor roebel en dollar