De dokter, Jack Berdy, noemt de ingreep ‘PokerTox’. Voor hem is het de manier om zijn werk en zijn voorliefde voor gokken te combineren.

Zenuwtrekjes maskeren

Berdy denkt dat pokerspelers baat kunnen hebben bij de injecties met het neurotoxisch gif Botulinetoxine. “Maar weinig mensen kunnen een echte pokerface volhouden. Ze hebben altijd wel een bepaald trekje dat verraadt of ze een goede of slechte hand hebben”, zegt Berdy tegen Yahoo News.

“Sommige spelers kijken naar hun kaarten en trekken dan hun wenkbrauw op als het ze wel of niet bevalt. Anderen knijpen met hun ogen.”

Ontspannen gezicht

Berdy kan de Botox gericht injecteren zodat tegenstanders niet doorhebben dat de speler boos, teleurgesteld of blij is. Na een paar dagen heeft de speler permanent een ontspannen gezicht zonder dat hij daar moeite voor hoeft te doen. De effecten van de behandeling blijven drie tot vier maanden zichtbaar.

Maar Berdy gaat nog verder. Hij kan ook Botox inspuiten op bepaalde plekken zodat het lijkt alsof iemand een zenuwtrekje heeft, zegt hij tegen The Huffington Post.

Bluffen minder belangrijk

Tot nu toe loopt het nog niet storm. Berdy biedt de behandeling nu twee weken aan, maar nog niemand heeft zich aangemeld.

De professionele pokerspeler Josh Hale is skeptisch. "Het spel bestaat uit meer dan bluffen tegenwoordig. Het is veel analytischer geworden", meent Hale. "Spelers kijken misschien naar gezichtsuitdrukkingen, maar ze vertrouwen meer op gokpatronen en kansberekening."