• De cryptomunt dogecoin noteerde woensdagochtend liefst 80 procent in de plus en bereikte een marktwaarde van bijna 17 miljard dollar.
  • Ook bitcoin en ether tikken recordwaardes aan.
  • De stijgende marktcyclus en de beursgang van Coinbase zorgen voor opwinding rond cryptovaluta, aldus analisten.

Dogecoin is in een dag tijd met zo’n 80 procent gestegen tot een recordhoogte van 0,1366 dollar. De totale marktwaarde is daarmee bijna 17 miljard dollar aldus de site CoinDesk.

De cryptovaluta die begon als een grap gebaseerd op de ‘doge’-meme is dit jaar meer dan 2.000 procent gestegen. Dit is mede te danken aan spraakmakende investeerders zoals Elon Musk en Snoop Dogg.

Dogecoin was niet de enige munt die nieuwe recordhoogtes heeft aangetikt.

Zo noteerde de bitcoin woensdag boven de 64.000 dollar, terwijl ether steeg naar een recordwaarde van bijna 2.400 dollar.

Ondertussen steeg de XRP-token van Ripple met 20 procent naar zijn hoogste punt in meer dan drie jaar tijd, op bijna 2 dollar.

Opwinding door stijgende markt en beursgang Coinbase

De hype op de cryptomarkt zwelt verder aan en de beursgang van handelsplatform Coinbase speelt hierbij ook een rol, zegt Adam Levine, van de site Coindesk.

“Een van de dingen die interessant is aan de dogecoin is dat mensen die er niet veel van begrijpen worden aangetrokken door de dogecoin, zodra er in bredere zin wat opwinding is over cryptovaluta”, zegt Levine tegen Insider. “En dat komt deels omdat het schattig is en niet intimiderend. En het komt deels doordat de tokens erg goedkoop zijn.”

Lees ook op Business Insider

Daarnaast zijn er ook technische factoren die de waarde van de dogecoin kunnen opdrijven, zegt Levine. Veel vroege investeerders in dogecoin beschouwden de munt aan het begin van dit jaar nog als “dood.”

De wilde rally van de munt was grotendeels onverwacht. Inmiddels lijkt de dogecoin mee te blijven stijgen op momenten dat de bredere cryptomarkt in de lift zit.

Lees meer over dogecoin: