Dogecoin werd eigenlijk als grap gestart, maar de Zuid-Afrikaan Wes Nolte (37 jaar) is er heel rijk door geworden. Hij verdiende eerder al miljoenen met de verkoop van een IT-consultancyfirma, leidt nu een techbedrijf vanuit Londen en is allesbehalve fulltime met cryptovaluta bezig.

Toch is de Nolte één van de meest succesvolle en populaire cryptobeleggers ter wereld.

Dankzij het concept CopyTrading* van het sociale beleggingsplatform van online broker eToro hebben zo’n 8.200 mensen zijn handelsportefeuille gekopieerd. Nolte staat nu al meer dan een half jaar als Wesl3y op de tweede plaats van meest invloedrijke beleggers bij eToro.

We spreken Nolte via Skype. Samen met zijn vrouw en tweejarige dochter woont hij in Londen. Het geld dat hij verdiende met het beleggen in cryptovaluta, stak hij onder andere in vastgoed. Bescheiden vertelt hij dat hij vier vastgoedobjecten in de dure Britse hoofdstad bezit.

Nolte is met bijna 20 jaar beleggingservaring op jonge leeftijd al een veteraan. Zijn carrière startte op de Zuid-Afrikaanse beurs, waar hij in korte tijd veel geld verloor. Dat was direct een harde les, maar hij liet zich er niet door uit het veld slaan.

Dogecoin mijnen

In 2012 begon hij met het mijnen van Dogecoin. Een cryptomunt die eigenlijk als grap werd gestart, een parodie op de bitcoin en de gekte er omheen. De naam verwijst naar een populaire meme op internet, een plaatje van een hond omgeven door satirische commentaren. De munt lijkt echter de grap voorbij: in de tweede helft van 2017 ging de Dogecoin mee met de cryptohausse, waardoor deze munt op het hoogtepunt een marktwaarde van bijna 2 miljard dollar kreeg; en sinds medio augustus dit jaar kent de Dogecoin een nieuwe opmars, die dit keer ingaat tegen een zwakker sentiment op de cryptomarkt.

Nolte profiteerde van de populariteit van Dogecoin en behaalde op zijn inleg een rendement van 1.000 procent. Daarnaast maakte hij ook een klapper met XRP: de munt van cryptobetaalprovider Ripple uit Seattle. Het leverde de belegger tienduizenden euro’s op. Deze keer ging zijn inleg 25 maal over de kop. Ripple geldt dan ook als de munt met het meeste rendement van 2017: 3.700 procent.

Lees ook op Business Insider

Nolte is misschien geen fulltime belegger, wel plant hij elke dag één tot twee uur in de ochtend om zijn posities in aandelen en cryptovaluta te bepalen. Met succes, afgelopen jaar behaalde hij een rendement van bijna 67 procent. Zijn cryptoportfolio is momenteel 45 duizend dollar waard, circa 10 procent van zijn totaal belegd vermogen.

Verlies

Nolte beantwoordt de vragen nuchter en afgewogen. Ook zijn verliezen durft hij te benoemen. Zo verloor hij tot nu toe 84 procent met top 15-munt DASH: een platform dat digitale cash naar de markt brengt.

“Dat is gelukkig een kleine positie”, zegt Nolte. “Toch ben ik op de langere termijn positief over XRP en DASH. Ik zie bij deze cryptovaluta het meeste potentieel vanwege de achterliggende technologie en de enorm capabele teams.”

Tech-aandelen

Nolte handelt op eToro vooral in technologie-aandelen zoals Apple, Google en Tesla. Daarmee weet hij prima rendementen te behalen, wat mede zijn grote schare fans verklaart. Een deel van zijn cryptoportfolio handelt hij via het eToro-platform. Onder andere de munten ethereum, dash, bitcoin en eos, vooral vanwege de aantrekkelijke tarieven. Bij de ruilbeurzen Binance en Poloniex handelt hij in altcoins als Ripple, Monero, Stratis, Lisk, Tron, Litecoin en het onbekendere AirSwap.

Zijn grootste beleggingssucces tot nu toe? “De dag dat ik de meest gevolgde belegger op eToro werd staat in mijn geheugen gegrift”, zegt Nolte. “Een eer die ik slechts een paar weken vast wist te houden, maar het gaf een ongelooflijk goed gevoel om de meest gekopieerde belegger te zijn in een netwerk van miljoenen investeerders.”

Droomwinst

Over wanneer je het beste een winst kan claimen, is de ervaringsdeskundige duidelijk. “Maak een plan en houd je eraan. Schakel je emoties uit, wees geduldig en zorg ervoor dat je om kan gaan met de marktdynamiek. Accepteer dat je niet altijd kan winnen. Mocht je inleg twee keer over de kop gaan, dan kun je alsnog even wachten met winst claimen. Gaat je inleg tien keer over de kop, dan wordt dat lastiger (lacht). Maak voor jezelf helder wat je droomwinst is en hou je daaraan!”

Als doorgewinterde trader verwachtte hij al een marktcorrectie na het crypto-toppunt in december 2017. Dat het negatieve sentiment zo lang zou aanhouden, had hij niet verwacht. Voor de komende jaren verwacht hij de koersen in de cryptomarkt verder gaan stijgen. Een beslissende factor? “Onderschat de kracht van FOMO (Fear Of Missing Out, red.) niet. Bitcoin kan de komende vijf jaar naar 50.000 dollar stijgen.”

Populaire methode

*Sinds de lancering is zo’n 78 procent van alle gekopieerde transacties bij eToro met winst afgesloten. Doordat de portefeuilles, risicoscores en resultaten van alle beleggers zichtbaar zijn, worden alle gebruikers geholpen slimmere beslissingen te nemen bij de keuze wie te kopiëren. Probeer het zelf.

Dit is het derde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 9 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.

Advertisement