Een dodelijk Afrikaans virus staat op het punt over te slaan naar Amerika en Europa. Afrika kampt met de ernstigste uitbraak van gele koorts in dertig jaar.

In de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Angola en Kenia zijn mensen besmet geraakt met het virus. Inmiddels zijn ook gevallen opgedoken in China, geïmporteerd door Chinese expats die terugkwamen uit Afrika.

Gele koorts komt voor in tropische delen van Afrika en Zuid-Amerika, waaronder Suriname, en wordt overgebracht door door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus.

Reizigers naar die gebieden moeten zich verplicht inenten tegen de ziekte. Mensen die besmet raken kunnen koorts, geelzucht, bloedingen aan ogen, oren en neus, en afwijkingen aan de organen krijgen. De ziekte is dodelijk: tussen de 20 en 50 procent overlijdt. Er is geen specifieke behandeling mogelijk.

Tekort aan vaccin

Hulporganisatie Save the Children zei dinsdag tegen de Britse krant The Independent in Congo woensdag te beginnen met een noodinentingsoperatie, waarbij in tien dagen tijd een half miljoen mensen worden gevaccineerd.

Er bestaan grote zorgen over het aantal beschikbare doses vaccin. Wereldwijd zijn er slechts 7 miljoen doses, volstrekt onvoldoende om een internationale uitbraak het hoofd te bieden. De Congolese hoofdstad Kinshasa alleen al telt 10 miljoen inwoners.

In Congo wordt het vaccin al tot een vijfde verdund toegediend om tijd en doses te winnen. Een volledig vaccin werkt levenslang.

Het internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan waarschuwde in mei van dit jaar al voor een internationale crisis als er niet snel maatregelen zouden worden genomen tegen de gele koorts. Sinds de uitbraak eind vorig jaar begon zijn er in Angola al meer dan driehonderd mensen overleden aan de infectieziekte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl