De Nederlandsche Bank waarschuwt voor mogelijke zeepbellen op de beurs en erkent tegelijkertijd dat die uitgelokt kunnen worden door de lage rentes van de centrale bank. Beleggers moeten vooral oppassen met obligatieleningen die een hoge rente bieden, bedrijfsobligaties, Europese staatsschuld en Amerikaanse aandelen.

“Om de economie te ondersteunen, houden centrale banken vooralsnog de financieringscondities ruim en de beleidsrentes laag”, zo valt te lezen in het dinsdag gepresenteerde Overzicht Financiële Stabiliteit, waarin De Nederlandsche Bank (DNB) een reeks financiële risico’s in kaart brengt.

De lage rente, die lenen spotgoedkoop maakt, heeft echter wel een keerzijde, zo erkent DNB. “De lage rente zet beleggers ertoe aan meer risico te nemen teneinde rendementen op peil te houden.” En daarbij is er een kans dat er zeepbellen ontstaan. “Hoewel zeepbelvorming niet met zekerheid kan worden vastgesteld, lijken de koersen van sommige vermogenstitels niet geheel in lijn met de ontwikkeling van economische fundamenten.”

DNB wijst in dit verband op de relatief hoge waardering van obligatieleningen die een hoge rente bieden, bedrijfsobligaties, Europese staatsschuld en Amerikaanse aandelen.

(klik voor uitvergroting)

beurs dnb

ECB houdt rente laag

In de eurozone is de afbouw van de monetaire steun overigens voorlopig niet aan de orde, maar wijzigingen in het monetaire beleid van de VS hebben zeker effect op Europa, zei DNB-president Klaas Knot dinsdag.

De Europese Centrale Bank kondigde in de afgelopen maanden juist extra steun aan, onder meer door schuldpapier bij banken op te kopen.

Hoewel de kritiek in Duitsland op die plannen steeds heviger wordt, hebben ze de steun van Knot. "De baten van het beleid, zoals de lage rente en het aanjagen van de kredietverstrekking, zijn groter dan de risico's. Uiteraard moeten we signalen dat de correctie er aan zit te komen in de gaten houden.''

Nederland op koers

DNB voorziet voor Nederland, ondanks de geopolitieke onrust in de wereld, een aanhoudend economisch herstel, gaf Knot dinsdag aan. De gespannen relatie van westerse landen met Rusland, om de crisis in Oekraïne, heeft momenteel vooral nadelige effecten op de Duitse economie die sterk op Oost-Europa is gericht.

Nederland is een belangrijke toeleverancier van onder meer halffabricaten die verwerkt worden in Duitse exportproducten.

Volgens Knot bestaat er dan ook "enige onzekerheid" over de Nederlandse export, die de afgelopen jaren als groeimotor fungeerde. ,,Gelukkig staan we echter niet op één been. We zien verbeteringen in de Nederlandse detailhandelssector en op de huizenmarkt.''

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl