De curatoren van DSB Bank vinden dat toezichthouder De Nederlandsche Bank in ieder geval deels moet opdraaien voor het faillissement van de bank van Dirk Scheringa in 2009.

De claim is een gezamenlijk initiatief van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen.

De curatoren zijn nog altijd bezig met de afwikkeling van de in 2009 omgevallen DSB Bank, het levenswerk van selfmade ondernemer Dirk Scheringa. Inmiddels is 1,16 miljard euro uitgekeerd, op een totaal van 3,7 miljard euro aan claims.

De curatoren vinden de belangrijkste tekortkoming van DNB dat de toezichthouder DSB Bank in 2005 een bankvergunning heeft verleend. Volgens de curatoren is dit ook min of meer erkend door voormalig DNB-president Nout Wellink bij een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Claim tegen DNB voor DSB Bank

Welk bedrag er op de toezichthouder verhaald zou moeten worden, is nog niet duidelijk. Dat komt omdat nog niet helder is hoeveel ‘zorgplichtclaims’ DSB Bank nog tegemoet kan zien, aldus curator Rutger Schimmelpenninck tegenover het FD.

Sinds 2012 is een nieuwe Interventiewet van kracht geworden die De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën meer armslag geven om in te grijpen bij wrakke banken. Daarbij is ook de aansprakelijkheid van DNB sterk beperkt. Volgens curator Schimmelpenninck van DSB heeft deze wet echter geen terugwerkende kracht en kan de rechter nog altijd oordelen over de handelswijze van DNB in de periode 2005 tot en met 2009.

Grote schuldeisers bij de boedel van DSB zijn nog ander banken, omdat die garant hebben moeten staan voor de uitkering van spaargelden van DSB Bank die onder het depositogarantiestelsel waren gedekt.

Whitepaper Zorg 2019

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl