Op 3 januari 1977 richtte Steve Wozniak op 26-jarige leeftijd Apple op samen met de inmiddels overleden Steve Jobs en Ronald Wayne. Met de beroemde eerste echte pc Apple II en later toen Wozniak al vertrokken was de iPhone en iPad heeft Apple een grote rol gespeeld in de digitale revolutie. Maar wat zou de medeoprichter van Apple doen als hij nu een jonge techneut was en iets revolutionairs zou moeten ontwikkelen?

In een interview met Business Insider Deutschland zegt Wozniak dat hij zou zoeken naar leuke dingen voor zichzelf en dat hij zich dan waarschijnlijk zou gaan richten op mensachtige robots die ons thuis kunnen helpen met onze taken. Daarbij dient de stofzuigende Roomba-robot als uitgangspunt:

“Roomba is een heel goed voorbeeld. Ik zou zo’n soort robot bouwen, alleen veel beter geprogrammeerd. Door gebruik te maken van ‘machine learning’ kan je misschien een machine maken die je auto per vierkante centimeter wast en hem helemaal schoon oplevert als je ’s ochtends wakker wordt.”

Wozniak zegt dat hij een dergelijk apparaat dan wel zo goedkoop mogelijk wil aanbieden:

“Alles wat je doet moet betaalbaar zijn. En als je iets voor jezelf bouwt in plaats van voor een bedrijf dan moet het sowieso betaalbaar zijn.”

Geen angst voor macht van robots

In het debat over de rol van robots in onze toekomstige levens speelt vaak de angst op dat intelligente machines uiteindelijk te machtig worden. Maar volgens Wozniak gaat het nog eeuwen duren voordat die vraag überhaupt relevant gaat worden:

“Ik denk als een ontwikkelaar en als een ingenieur. Voor deze robots moet je veel weten op het gebied van materialen, mechanica en motoren. Je moet de elektronica die de motoren aansturen bestuderen en de software schrijven. Je moet zoveel disciplines beheersen om het te laten werken. Misschien worden ze wel slimmer dan de huidige generatie zelfrijdende auto’s, maar ik zou me niet druk maken dat ze zo intelligent worden en eigen ideeën krijgen en zeggen “Hé, ik kan machtiger worden dan mensen”. We zijn nog ver verwijderd van het punt dat we daar over na moeten denken. Veel mensen zijn daar bang voor en ik zo’n drie jaar geleden ook. Zelfs voordat Elon Musk, Stephen Hawking en Bill Gates er over begonnen te praten. En toen dacht ik wat er allemaal zou moeten gebeuren op het gebied van software en hardware om daar ooit bij in de buurt te komen en kwam ik tot de conclusie dat ik dat de komende eeuwen echt nog niet zie gebeuren.”

Lees ook op Business Insider

Lees het hele interview met Steve Wozniak op Business Insider Deutschland