Los van de vele emoties die bij een overlijden komen kijken, zit er ook een zakelijke kant aan, zeker wanneer je een bedrijf bezit. Je kunt gelukkig veel zaken vooraf goed regelen.

Zo zijn overwegingen op het gebied van verzekeren, de overname van je bedrijf en onder welke voorwaarden je trouwt bepalend qua gevolgen van je overlijden voor de onderneming en naasten.

Verzekeren

Je kunt jezelf verzekeren tegen de kosten van de uitvaart, of je nu voor een begrafenis of crematie kiest. Met een uitvaartverzekering dek je de kosten vooraf al voor je nabestaanden. De premie die je hiervoor betaalt, is afhankelijk van je wensen, bijvoorbeeld: hoeveel rouwkaarten wil je ongeveer en wil je gecremeerd of begraven worden. Hierover dien je vooraf dus al wel na te denken.

Veel Nederlanders hebben een uitvaartverzekering afgesloten, zodat nabestaanden zich niet druk hoeven te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaart.

Overname van het bedrijf

Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming heeft het overlijden van de directeur/eigenaar verschillende consequenties wat betreft de opvolger van het bedrijf. Bij een eenmanszaak gaan de bezittingen en eventuele schulden naar de erfgenamen. Bij een VOF zullen de andere vennoten het aandeel overnemen. Bij een BV worden de erfgenamen de nieuwe eigenaar van de aandelen.

Zorg er wel altijd voor dat dit soort zaken vastgelegd worden in een testament bij een notaris. Hierin dient bijvoorbeeld ook vermeld te worden hoeveel inkomen of aandelen het eventuele gezin en/of de partner toekomt.

Huwelijkse voorwaarden vs. gemeenschap van goederen

Tegenwoordig is trouwen in gemeenschap van goederen in Nederland vrij standaard. Toch geldt voor zelfstandig ondernemers dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden vaak een slimmere keuze is.

Wanneer je overlijdt en in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt het gehele vermogen uit de onderneming verdeeld over de erfgenamen (meestal de partner en eventuele kinderen). Echter, indien er schulden zijn, zijn deze ook voor hun rekening, waardoor je naasten in de problemen kunnen komen.

Bij trouwen onder huwelijkse voorwaarden, kun je de risico’s voor naasten en de onderneming veel beter dichttimmeren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl