Een goede bedrijfskunde- of managementopleiding kan een springplank voor een glansrijke carrière zijn.

Vaak geldt: hoe beter de universiteit, hoe groter de kans op een baan bij grote mondiale bedrijven of financiële instellingen, zoals Goldman Sachs, Samsung of Unilever.

Elk jaar publiceert QS – een mondiaal marketingbedrijf voor het hoger onderwijs – een uitgebreide ranglijst van de beste universiteiten in de wereld, uitgesplitst naar regio en vakgebied. De meest recente ranglijst werd in maart gepubliceerd.

QS baseert de ranking van een universiteit op haar reputatie onder academici en het aantal citaties per gepubliceerd onderzoekspaper in een bepaald vakgebied – in dit geval bedrijfskunde of management.

Voor de meeste topuniversiteiten moet je naar de Verenigde Staten of Engeland. Maar ook in Parijs of Milaan kan je er één vinden. Hieronder kan je de elf universiteiten met de hoogste ranking vinden:


11. De universiteit van Californië, Berkeley - Deze universiteit op slechts een steenworp afstand van Silicon Valley is de op één na beste universiteit voor een bedrijfs- of managementopleiding aan de westkust van de VS. Zij zakt dit jaar met één plaats net uit de top 10.

Foto: Keegan Houser and Facebook/UCBerkeley

10. De Bocconi universiteit in Milaan verzorgt de op één na beste bedrijfs- en managementopleidingen buiten het Engelse taalgebied. Zij stijgt een plaats ten opzichte van 2017.

Foto: Reuters/Alessandro Garofalo

9. De London School of Economics and Political Science heeft veel bekende politici en goede economen voortgebracht (27% van alle winnaars van de Nobelprijs voor de economie bestaat uit alumni van de LSE of haar (voormalig) medewerkers. De LSE behoudt dit jaar de ranking van 2017.

Foto: Via Wikimedia Commons

8. De Universiteit van Oxford — De Saïd Business School van Oxford is een favoriete opleiding voor studenten die het willen maken in het bedrijfsleven van het Verenigd Koninkrijk. Zij zakt dit jaar een plaatsje ten opzichte van 2017.

Foto: REUTERS/Paul Hackett

7. De Universiteit van Cambridge springt dit jaar haasje over met haar aartsrivaal uit Oxford. De opleidingen aan de Judge Business School zijn de op één na beste van het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Wikipedia/Public Doman

6. De Universiteit van Stanford is één van de meest prestigieuze universiteiten in Amerika. Dit vertaalt zich ook in haar bedrijfs- en managementopleiding. Ze blijft in 2018 op plaats 6 staan.

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

5. De Universiteit van Pennsylvania is wellicht niet de meest bekende universiteit uit de Ivy League, maar haar bedrijfs- en managementopleidingen behoren tot de beste. Op de Wharton School hebben Warren Buffett — die zijn opleiding niet afmaakte — en de Amerikaanse president Donald Trump een opleiding gevolgd. Zij staat voor het vierde achtereenvolgende jaar vijfde.

Foto: University of Pennsylvania/Facebook

4. Massachusetts Institute of Technology in Boston is vooral bekend om haar opleidingen in de natuur- en technische wetenschappen, maar zij excelleert ook in bedrijfs- en managementvakken. Ze staat vierde voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Foto: Massachusetts Institute of Technology (MIT)/Facebook

3. London Business School is de beste Engelstalige universiteit in Europa. LBS is een echte top-instelling die al vier jaar lang in de top 3 van QS staat.

Foto: C0mun1c4t10ns, Wikipedia

2. INSEAD in Fontainebleau, even ten zuiden van Parijs, heeft de beste opleidingen in Europa ter voorbereiding op het bedrijfsleven. Zij stijgt in 2018 een plaatsje ten koste van London Business School.

Foto: Facebook/insead

1. De Universiteit van Harvard voert in 2018 - net als in 2017 - de ranglijst van QS aan. Onder de alumni bevinden zich Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, de oprichter van Bloomberg Michael Bloomberg en Ray Dalio van Bridgewater Capital.

Foto: Maddie Meyer/Getty Images