De werkloosheid loopt in Nederland per regio aardig uiteen. Zeeland kende een relatief lage werkloosheid van 4,4 procent in 2016. In het Rijnmondgebied was de werkloosheid vorig jaar het hoogst.

Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

In het Rotterdamse Rijnmond gebied, rond de monding van de grote rivieren, zat gemiddeld 8,2 procent van de beroepsbevolking thuis in 2016, terwijl dit landelijk gemiddeld slechts 6 procent betrof.

Het verschil is vooral te wijten aan Rotterdam. Daar kwam de werkloosheid uit op 11,3 procent, het hoogste percentage van alle gemeenten.

De economische groei van Rotterdam kwam uit op 2,3 procent en werd met name geremd door achteruitgang in het vervoer en de opslagbranche.

werkloosheid, regio, Nederland

Ook in de regio Den Haag (7,7 procent) en in Flevoland (7,3 procent) en Groningen (7,1 procent) waren de werkloosheidscijfers hoog.

Zeeland scoorde juist laag (4,4 procent), waarbij het Zeeuwse Veere kwam als beste uit de bus, daar was de werkloosheid met 3,7 procent juist het laagst van alle gemeenten.

Krimp Groningen door afname gaswinning

Volgens het statistiekbureau lieten vrijwel alle delen van het land vorig jaar economische groei zien, behalve Groningen. Door het verder terugschroeven van de aardgaswinning nam de economie daar net als in 2015 in omvang af. Inclusief aardgaswinning kromp de economie van Groningen met 1,7 procent.

De sterkste economische groei was terug te vinden in Noord-Holland. Vooral in de Zaanstreek (plus 3,3 procent) werden goede zaken gedaan, onder meer dankzij de voedingsmiddelenindustrie. De werkloosheid lag in de Zaanstreek in 2016 gemiddeld op 5,7 procent