Van bekende startups tot spermabanken tot een bankier die een opvallende carrièreswitch maakt. Ook 2016 zat barstensvol mooie en inspirerende verhalen van ondernemers.

Hieronder vind je 11 gesprekken, verhalen en interviews van en met ondernemers die Business Insider Nederland dit jaar optekende:


9 tips voor als je wilt werken en exotisch reizen, volgens 2 ‘digital nomads’ die hun banen bij Unilever en Deloitte opzegden

Waarom zou je een startup beginnen in een saai kantoorpand, als dat ook kan vanaf het strand in Thailand kan? Amy Fransz (25) en Michelle Hooijen (25) begonnen een eigen ‘remote start-up’ en faciliteren nu reizen voor mensen die óók vanaf een strand in Thailand willen werken.


Hoe twee Nederlandse zusjes de Portugese zee veroveren met een boekingsplatform voor watertrips

Als je activiteiten op zee wilt doen in Portugal heb je grote kans dat je terechtkomt op de website van de zussen Bo (27) en Femke (25) Irik uit Bilthoven. Hun boekingsplatform Seabookings.com bestaat ruim twee jaar, en inmiddels gaan de zaken zo goed dat willen uitbreiden naar Spanje, Italië en Griekenland.


De Zeeuwse oester moet het nieuwe kaviaar worden

De Zeeuwse oester is nu nog onbekend in het buitenland, maar Jean Dhooge van de Oesterij uit Yerseke wil daar verandering in brengen. Zijn oesters zijn inmiddels geliefd in België en Hong Kong, maar ook Canada en Denemarken moeten aan de Zeeuwse oesters. Als het aan Dhooge ligt, staat de Nederlandse oester binnenkort weer wereldwijd op de kaart.


Deze Deen helpt ieder jaar bij het verwekken van ruim 2.000 baby’s

Ole Schou had in 1981 een droom over bevroren sperma. Nu stuurt hij met zijn bedrijf Cryos International donorsperma naar ruim 80 landen. In gesprek met Business Insider vertelt Schou uit hoe hij zijn bedrijf zag groeien tot de grootste spermabank ter wereld, waardoor jaarlijks ruim 2.000 baby's worden verwerkt.


Dit advies heeft Alexander Klöpping voor iedereen die een startup wil beginnen

Alexander Klöpping is inmiddels een van Nederlands bekendste startup-oprichters, maar ook hij is klein begonnen. Business Insider zocht Klöpping op en vroeg hem welk advies hij heeft voor iedereen die ook net aan een startup is begonnen, of dat ooit nog wil doen.


Deze 26-jarige vrouw begon na haar mbo-studie een winkel voor tweedehands planten – en het blijkt een gat in de markt

Bleshyou in Nijmegen is een bijzondere plantenwinkel. Klanten kunnen er namelijk ook planten naartoe brengen. Eigenaresse Ilse van Asten verkoopt de tweedehands planten weer door. Bij elke ingeleverde plant schrijft ze op hoe de donateur aan de plant kwam, waar hij heeft gestaan en waarom hij weg moet. Zo heeft ze bij elke plant een persoonlijk verhaal.


Hoe twee reclameboys met een fabeltje Amerikanen aan de hagelslag willen krijgen

Reclamemakers noemen het ‘storytelling’: vertel een mooi verhaal rond je product, dat slaat beter aan dan domweg iets te koop aanbieden. Twee reclamejongens trokken dan ook veel aandacht met hun hipster-hagelslag waarmee ze de Amerikaanse markt willen veroveren. Maar het bijbehorende verhaal is een fabeltje.


Een Arabier, skiongeluk en ongevraagd bod: hoe familiebedrijf TecLub een investeerder vond

Technical Lubricants, afgekort tot TecLub, is een klein mkb-bedrijf zoals er duizenden zijn in Nederland: een tiental medewerkers, een honkvaste directeur en een jaaromzet van net geen 10 miljoen euro. Op een dag krijg ondernemer René de waal een telefoontje. Of hij zijn bedrijf wil verkopen.


De man achter het legendarische koffiemerk Illy prijst de Nederlandse koffiedrinker, maar in één ding falen we hopeloos

Andrea Illy was van 1994 tot april 2016 bestuurszitter van Illycaffé, het koffiemerk dat in 150 landen wordt verkocht. Sinds afgelopen zomer heeft hij de rol van uitvoerende topman verwisseld voor die van president-commissaris. Business Insider Nederland sprak hem over werken met je familie, de veranderende koffiemarkt en Hollanders die het verschil tussen espresso en lungo niet snappen.


Rabobank-held van Almere stapt op: ‘Een bankier hoort zijn omgeving te bedienen’

Nathal van Rijn was tot oktober directeur bij de Rabobank in Almere. Hij maakte dit jaar een opvallende carrièreswitch: sinds 1 oktober is hij CEO van het erotisch lifestyleconcern Beate Uhse, het moederbedrijf van Christine Le Duc.


Deze Amsterdamse ex-politica met een turbulente jeugd verkoopt nu kinderboeken in 25 landen

Vijf jaar geleden, in 2011, kreeg de (nu) ex-politica voor de Partij van de Arbeid een nekhernia en moest noodgedwongen rust houden. Het bleek het begin van Het Muizenhuis, een serie boeken en inmiddels een household name met meerdere producten. Inmiddels heeft ze ruim 200 duizend boeken verkocht, en nog eens 300 duizend in het buitenland.