Nederland blijft in de top 10 van minst corrupte landen ter wereld. Maar als je zaken doet in Afghanistan, Noord-Korea of Somalië ligt staatscorruptie al snel op de loer. Met infographic.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de zogenoemde Corruptie Index van onderzoeksorganisatie Transparancy International.

In de editie van 2013 nemen Denemarken en Nieuw-Zeeland samen de eerste positie in van minst corrupte landen. Nederland blijft in de de top 10 staan en schuift op van plaats negen naar acht. Zie de infographic hieronder voor het volledige overzicht. (beweeg muis over kaart om te schuiven, vergroten en verkleinen)

Meer dan twee derde van de 177 landen die Transparancy International volgt, scoort lager dan 50, op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de score, des te beter de transparantie van zakendoen en overheidsdiensten. Afghanistan, Noord-Korea en Somalië hebben de laagste scores, met elk enkel 8 punten.

In opkomende, snel groeiende landen is er ook nog het nodige werk aan de winkel. Zo bezet Rusland plaats 127 op de ranglijst, is India op positie 94 te vinden, komt China op 80 uit, staat Brazilië op de 72ste plek.

Nederland: bescherming klokkenluiders kan beter

Hoewel Nederland in de ranglijst een plaatsje wint in de top 10 van minst corrupte landen, komt dat vooral doordat Australië wat slechter scoorde. Want in de puntentelling verliest Nederland wel één punt, van van 84 naar 83.

Voorzitter Paul Arlman van Transparancy International Nederland wijst er in een toelichting op dat in Nederland nog veelvuldig sprake is van achterstallig onderhoud: “Onder andere geldt dit voor de bescherming van klokkenluiders, de financiering van politieke partijen of de transparantie van lobbyisten."

The Corruption Perceptions Index baseert zich op anticorruptie experts uit de publieke sector die per land informatie verzamelen. Een land kan zijn score opvijzelen door bijvoorbeeld de toegang tot (publieke) informatie te verbeteren en door gedragsregels van mensen die werkzaam zijn in publieke posities te vergroten.

Lees ook

'Nederland doet te weinig aan corruptiebestrijding'

'Corrupt Roemenië heeft niks te zoeken in Schengen'

Zakendoen in Ierland: Ier is geen Brit

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl