Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Wenen heeft een comeback gemaakt als beste stad ter wereld om in te leven, zo blijkt uit de Global Liveability Index van The Economist. Tijdens de coronapandemie verloor Wenen de koppositie aan het Nieuw-Zeelandse Auckland, omdat toen alle restaurants en musea in de hoofdstad van Oostenrijk gesloten waren. Maar nu heeft Wenen de eerste plek van de 172 steden tellende ranglijst weer terug, die het in 2018 en 2019 ook al bekleedde.

The Economist Intelligence Unit beoordeelt steden wereldwijd op stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur. De gemiddelde score is flink gestegen in vergelijking met vorig jaar toen de coronamaatregelen steden nog een stuk minder leefbaar maakten. Toch ligt hij nog altijd lager dan voor de pandemie.

In de top 10 van dit jaar staan zes Europese steden en drie Canadese steden. Ook Amsterdam heeft een plekje in de top veroverd en is terug te vinden op de negende plaats. Daarmee staat Amsterdam maar liefst 21 plekken hoger dan vorig jaar.

In de ranglijst van 2022 is Kiev niet meegenomen vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De Russische steden Moskou en St. Petersburg verloren respectievelijk 15 en 13 plekken als gevolg van de oorlog. De laatste plaats is nog altijd voor Damascus, de door jarenlange oorlog geteisterde hoofdstad van Syrië.

Dit is de volledige top 10 met twee steden die de tiende plek delen en ook twee steden die de derde plek delen. Achter de lokatie staat de score voor leefbaarheid die The Economist heeft toegekend.

10. Osaka, Japan – 95,1

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

10. Melbourne, Australië – 95,1

Foto: Time Out
Foto: Time Out

9. Amsterdam, Nederland – 95,3

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

8. Toronto, Canada - 95,4

Foto: Alison Millington/Insider
Foto: Alison Millington/Insider

7. Frankfurt, Duitsland - 95,7

Foto: Pixabay/CC0
Foto: Pixabay/CC0

6. Genève, Zwitserland - 95,9

Foto: S-F / Shutterstock.
Foto: S-F / Shutterstock.

5. Vancouver, Canada - 96,1

Foto: Getty Images/joe daniel price
Foto: Getty Images/joe daniel price

3. Calgary, Canada - 96,3

3. Zürich, Zwitserland - 96,3

Foto: SnippyHollow/Flickr
Foto: SnippyHollow/Flickr

2. Kopenhagen, Denemarken - 98,0

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

1. Wenen, Oostenrijk - 99,1

Foto: Rachel Hosie/Insider
Foto: Rachel Hosie/Insider

LEES OOK: Dit zijn de 15 snelst groeiende steden ter wereld in de komende 15 jaar – waarschijnlijk zeggen de meeste namen je heel weinig